JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KemI vill fasa ut flamskyddsmedlet HBCDD

Hexabromcyklododekan, HBCDD, fanns med bland de flamskyddsmedel som diskuterades inför revisionen av RoHS-direktivet. Inga nya ämnen kom dock med. Nu gör Kemikalieinspektionen en framstöt via den så kallade Stockholmskonventionen för att få slut på användningen.
– KemI kommer att fortsätta jobba för att ämnet helt fasas ut, utan undantag. HBCDD är ett syntetiskt ämne som både är miljö- och hälsofarligt och det finns fullgoda alternativ för brandskydd. I Sverige används idag andra alternativ men en snabb utfasning är viktig för att minska den mängd som byggs in i byggnader som isoleringsmaterial globalt, säger Maria Delvin på Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

HBCDD är ett syntetiskt ämne som inte förekommer naturligt. Det används främst i Europa, USA och sedan 2008 även i Kina i stor skala för flamskydd av isoleringsmaterial i byggnader och fordon, men även för flamskydd av textil och elektronik.

Ämnet tas i hög grad upp av levande organismer, det stör reproduktionen och är giftigt för vattenlevande organismer. HBCDD hittas bland annat i djurliv i Arktis och i bröstmjölk. Ämnet nominerades till Stockholmskonventionen av Norge år 2008 för global utfasning.

Stockholmskonventionen är en överenskommelse mellan fler än 170 länder att samarbeta i kemikaliefrågor för att skydda vår hälsa och miljö. Vid Stockholmskonventionens möte nästa år ska ett beslut tas om ämnet ska fasas ut eller begränsas på annat sätt.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)