JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Armgrafik med åtta kärnor
Mali-T658 kan enligt Arm rita 300 miljoner målade trianglar per sekund vilket placerar den på samma prestandanivå som en Playstation 3. Konkurrenten Intel anges som "halvledarpartner".
Väljer ärkefienden Arm?
Intel beskrivs som halvledarpartner till Arm för Mali-T568. Det har tidningen EE Times upptäckt i en powerpoint från Arm.
Det anmärkningsvärda är att Arm och Intel just nu är hårda konkurrenter – Intel attackerar Arm i mobiler med sin familj Atom, och Arm attackerar Intels position i bärbara datorer med allt kraftfullare armkärnor. Intel är dessutom aktieägare i Imagination som levererar konkurrerande grafikfamiljen PowerVR.

Klicka för större bild!
Mali-Intel
EE Times spekulerar att Intel kan ha ärvt en licens att använda Mali när Intel köpte Infineon.

Prestanda är tio gånger högre än Mali-400 MP som bland annat finns i Samsung Galaxy S II – en smartmobil av senaste generationen.

Det är Moores lag som arbetar. Grafikkort för PC kan idag leverera fler än två miljarder trianglar per sekund. Det finns också flaskhalsar som bandbredden till minnet – så siffran 300 miljoner för Mali-T568 ska tas med en nypa salt.

Observera också att Mali-T568 väntas finnas i mobiltelefoner först år 2013. Mali-kärnan som finns i telefoner år 2012 heter Mali-T604 och har ungefär en fjärdedel av prestanda jämfört med Mali-T568.

Arkitekturen i Mali-T658 heter Midgård. Den stöder programgränssnitten OpenGL ES, Microsoft Direct3D 11, OpenCL, Microsoft DirectCompute och Google RenderScript.

Arm levererar processorkärnor till nästan alla approcessorer för telefoner. Samsung och LG finns bland de företag som kompletterat shoppingvagnen med en kärna från Arms egen Mali-familj.

Andra föredrar fortfarande den gamla marknadsledaren Imagination och dess familj PowerVR. Andra konkurrerande kärnor konstrueras av Qualcomm, Vivante och Nvidia. Alla har de annonserat prestanda över 100 miljoner trianglar för nya grafikkretsar – det är Moores lag som arbetar.

ST-Ericsson använder Mali-400 i sin A9-dubbelkärna U8500, men har hittills annonserat PowerVR6 för A15-dubbelkärnan A9600.

Var och en av de upp till åtta kärnorna har fyra rörledningar för aritmetiska operationer, mot upp till fyra kärnor och två rörledningar för Mali-T604.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)