JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Replisaurus har gått i graven

Replisaurus har gått i graven

Kistabaserade Replisaurus lyckades aldrig övertyga halvledartillverkarna om att företagets elektrokemiska replikeringsteknik var bättre än optisk litografi vid tillverkningen av det översta ledarlagret på halvledarkretsarna. Nu är pengarna slut och verksamheten avvecklad.
– Det finns en liten chans att någon köper tekniken och fortsätter med den, men vi har försökt sälja under en längre tid, så det troligaste är att någon bara köper patenten, säger Guido Groet som varit ansvarig för ekonomin på Replisaurus.

Alla anställda i Sverige och Frankrike har lämnat företaget och renrumsutrustningen i Kista är såld. Företaget startades år 2001 av Patrik Möller, Peter Wiven-Nilsson och Mikael Fredenberg med målsättningen att få halvledarföretagen att börja tillverka det översta ledarlagret på integrerade kretsar med hjälp av elektrokemisk replikering och inte som idag med optisk litografi.

Visserligen sänkte Replisaurus metod tillverkningskostnaderna och cykeltiderna drastiskt men det räckte inte för att få halvledartillverkarna att byta bort en välbeprövad process.

– Det tog för lång tid att utveckla maskinen så de fördelar vi hade från början minskade.

Istället satsade Replisaurus på att sälja in tekniken med argumentet att ledarna blir exakt som man ritat dem utan rundade kanter och ojämn bredd eller höjd. Det ger en designfördel eftersom repeterbarheten, de små dimensionerna, de raka kanterna och den jämna höjden gör att processen kan användas för att tillverka mer exakta spolar och kondensatorer i det översta ledarlagret. När de passiva komponenter flyttas in på chippet får man betydligt bättre rf-kretsar.

De två första helautomatiska maskinerna var under byggnation, för leverans till kund under första kvartalet nästa år.

– Många var intresserade av tekniken men ingen ville förbinda sig att köpa en maskin, säger Guido Groet.

Tveksamheten hos halvledartillverkarna gjorde det omöjligt att attrahera mer riskkapital och försöken att bli uppköpt av någon maskintillverkare har också misslyckats.

En liten del av Replisaurus finns dock kvar. Företaget köpte i juni 2008 den franska maskintillverkaren S.E.T. Den delen lever vidare.

Elektroniktidningen gjorde en längre intervju med Patrik Möller i januari 2008 (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)