JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ”Linux hade bara tur”

Andrew Tanenbaum”Linux hade bara tur”

Andrew Tanenbaums klassiska operativsystem Minix ska bli det dominerande inbyggnadsoperativsystemet, hoppas han. Minix inspirerade en gång Linus Torvalds att skapa Linux – men det är ett operativsystem som lämnar mycket i övrigt att önska, enligt Andrew Tanenbaum.
Enligt Andrew Tanenbaum finns inget dominerande operativsystem i inbyggda system idag.

– Det stämmer inte att Linux vinner i inbyggda system. 30 procent har inget operativsystem, 30 procent har ett hemmabyggt och övriga fördelar sig jämnt på spelare som QNX, Green Hills,  VxWorks, Linux,  NetBSD – många har varsin liten bit.

Det säger Andrew Tanenbaum i en intervju på en fransk linuxsajt.

Minix inspirerade Linux Torvalds att bygga Linux. Men Andrew Tanenbaum gillar inte Linux arkitektur – något de två har tvistat om genom åren.

Andrew Tanenbaum säger nu att det var ren tur som gav operativsystemet Linux en såpass stark ställning som det har idag. Och han vet precis hur det gick till. Det var ett annat öppet operativsystem, BSD, som skulle ha vunnit. Det var på väg att kommersialiseras i ett företag. Men blev stämt av unixleverantören AT&T.

– Rättegången tog tre år. Just då lanserades Linux, medan BSD låg infruset i en juridisk tvist. När den var avgjord hade Linux redan tagit fart.

Och om Andrew Tanenbaum bara hade förstått tidigt vilket öde som var på väg att drabba BSD, så hade han börjat kommersialiseringen av Minix redan då. Och då hade framgångssagan om Linux istället handlat om Minix, tror han.

– Förresten är ”framgång” relativ. Jag har en politisk sajt, som läses av vanliga människor. Sajtens statistik visar att bara fem procent använder Linux, 30 procent Macintosh – som bygger på BSD – och resten är Windows. Besökarna är vanliga människor, inte datanördar. Jag tycker inte fem procent är en framgångssaga att tala om.

Andrew Tanenbum fick EU-pengar 2009 och en ny dos pengar i år för att kommersialisera Minix.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)