JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU-forskning ska ge blinda öron
ST-Ericsson och sammanlagt sju företag får 36 miljoner kronor av EU för att utveckla och testa teknik för så kallad utökad verklighet, augmented reality, i mobiltelefoner. Projektet heter Venturi.
Du tittar genom mobilkameran och ser omgivningen som den såg ut för 500 år sedan. Eller så sätter datorn etiketter på husen omkring dig som berättar vad du kan hitta där.

Det är exempel på det som kallas utökad verklighet, Augumented Reality. Iden är gammal men Moores lag har nu tagit oss till en punkt då den beräkningskraft som krävs för att skapa illusioner av detta slag, snart kommer att kunna integreras i mobiltelefoner.

Det finns tillämpningar för lek, spel och kommers, men också för att hjälpa människor med handikapp. Den utökade verkligheten kan baseras på ljud – ett par stereohörlurar kan måla upp en ”bild” för en blind genom att placera ut virtuella ljudkällor i rummet – det här är ett av delprojekten i Venturi.

Ett annat delprojekt är att ta fram bättre positioneringsteknik än dagens GPS, med hjälp av sensorer, gyron, kameror och 3d-bildanalys.

Ett pressmeddelande om projektet räknar också in lukt och känsel som sinnen som kan få en utökad verklighet.

Venturi betyder "immersive enhancement of user-world interactions".

Projektet får pengar från EU:se sjunde ramprogram för forskning och pågår i tre år. ST-Ericsson ska utveckla algoritmer och mjukvara och göra testimplementeringar på sina senaste telefonplattformar.

Åtta företag ingår i projektet: ST-Ericsson, Fraunhofer, ST-Microelectronics, Metaio, E-diam sistemas, Sony Ericsson, stiftelsen Bruno Kessler och institutet Inria

Projektets första möte ägde rum i mitten av oktober.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)