JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk dator styr jordobserverande satellit

Om allt går i lås kommer den första Pleiadessatelliten att skjutas upp den 17 december. Satelliten styrs av en dator från Ruag i Göteborg och ska fotografera jordytan med en upplösning på en halv meter.
Satelliterna är små och kan återvända till samma plats dagligen. Schemaläggning av fotograferingsuppdragen görs tre gånger per dygn och kan göras så kort som två timmar innan passage. Den andra Pleiadessatelliten skall skjutas upp i början av 2013.

Satelliterna har utvecklats av Astrium i Toulouse på uppdrag av franska rymdstyrelsen, CNES. Ruag Space i Sverige och Österrike har gemensamt  utvecklat huvuddatorn ombord på satelliterna.

Produkten kallas OBMU, On-Board Management Unit. OBMU:n skall hantera kommunikationen med satelliternas markkontrollstation och därför ta emot  kommandon för styrning av satellitens funktioner och leverera statusinformation till markkontrollen från de olika enheterna ombord på satelliten.

Ruag Space har levererat två fullt redundanta flygmodeller, en utvecklingsmodell och två system för användning av kunden för utveckling av programvara. Ruag Space i Österrike har utvecklat kretskort för interface mot diverse apparater i satelliterna.

Även de Europeiska Galileosatelliterna som började skjutas upp för två månader sedan innehåller en styrdator från Ruag (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)