JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Spionplan byggt av kretskort

Ett litet, motorlöst spionplan byggt av några kretskort är den amerikanska flottans senaste verktyg för att placera ut sensorer som kan samla in data om motståndarna. Planet, som döpts till Cikada, släpps från hög höjd och glidflyger sedan till en förutbestämd position.
Det nya spionplanet har testflugits i Arizona och ingår i den amerikanska flottans projekt kring autonoma farkoster, Autonomous Deployment Demonstration.

I testet hade Cikador, som som mäter 30 cm mellan vingspetsarna, monterats under vingarna på ett större, förarlöst flygplan. Detta lyftes upp till 17 kilometers höjd av en ballong innan det släpptes loss. Det större planet styrdes sedan mot målet innan det lösgjorde de två Cikadorna som kunde glidflyga till en förutbestämd position.

Planen använde bara en GPS-mottagare med 5 Hz uppdateringshastighet och ett tvåaxligt gyro för  styrningen. De klarade ändå att räta upp sig och pricka den förutbestämda positionen på fem meter när.

De små flygplanen är svåra att upptäcka i luften och är tänkta för att placera ut sensorer utan att riskera den egna personalen. Sensorerna kan sedan bilda sensornätverk som samlar in olika typer av information.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)