JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tryckt elektronik checkar temperaturen
Norska Thin Film Electronics – känt för sin tryckta minnesteknik utvecklad i Linköping – ska ta fram ett billigt tryckt temperatursensorsystem tillsammans med sydafrikanska PST Sensor. Tanken är att det ska realiseras i form av etiketter som håller koll på hur mat och medicin hanteras.
Behovet av att ha koll på hur mediciner hanteras kommer att öka kraftigt. Om två år kommer 70 procent av alla medicinska produkter som hanteras i världen kräva de lagras och distribueras utan att temperaturen överstiger en given maximal temperatur, hävdar Thin Film Electronics.

Idag kostar en sensor som larmar för alltför hög temperatur mellan 15 och 25 dollar, hävdar det norska företaget, som nu i samarbete med temperatursensorspecialisten PST Sensor ska utveckla en tryckbar lösning som kommer att kosta mindre än en hundradel av dagens alternativ.

– Kombinationen av vårt tryckta adresserbara minne och PST:s temperatursensor skapar en ny typ av integrerade billiga och smarta system och som kan informera om temperaturen hos varje enskilt objekt. Det är något som inte är realiserbart idag på grund av de höga kostnaderna för tillverkning och material, säger Davor Sutija, som är vd på Thin Film.

PTS:s temperatursensor är baserad på en tyckt NTC-termistor i kisel. Genom att det handlar om tryckbar elektronik kan den integreras med Thin Films minne. En första prototyp väntas bli klar redan i år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus