JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Qualcomm dominerar i smarttelefoner
Qualconm Snapdragon

Qualcomm dominerar
i smarttelefoner

Amerikanska Qualcomm tar ledartröjan från Texas Instruments och står nu ensam för hälften av omsättningen på approcessorer till mobiltelefoner. ST-Ericsson ligger strax under en procent, det hävdar amerikanska Strategy Analytics. .
Marknaden för approcessorer – som kör användarprogram i smarta telefoner – växer så det knakar: 70 procent på ett år. Utvecklingen går hand i hand med försäljningen av smarta telefoner som ökade med 50 procent mellan sista kvartalen 2010 och 2011, enligt siffror som Gartner presenterade i början av veckan.
 
För första gången ligger amerikanska Qualcomm i topp. Företaget petar ner den långvariga ettan Texas Instruments och står ensam för hela 49 procent av de 53 miljarder kronor som den totala marknaden för approcessorer omsatte under 2011, enligt Strategy Analytics.

Android och goda kontakter med ”nästan” alla de stora smarttelefonillverkarna är förklaringen till Qualcomms framgångar, enligt Strategy Analytics.

Texas Instruments halkade ända ner till 12,5 procent av marknaden och blev med detta omkörd även av Samsung, som tog  24 procent. Övriga delar på återstående 15 procent.

ST-Ericsson är en liten spelare. Företaget hade mindre än en procent av marknaden år 2011, både om man räknar volym och omsättning. Enligt Stategy Analytics krävs stor skicklighet av ST-Ericsson för att komma in i matchen igen.

Sravan Kundojjala
Sravan Kundojjala
– Vi tror att ST-Ericssons Nova och Novathor har potentialen att vara ett attraktivt alternativ till Qualcomms Snapdragon. Allt beror på hur Ericsson sköter sig i år, säger Sravan Kundojjala, författare till Stategy Analytics rapport, till Elektroniktidningen.

Amerikanska Broadcom sitter i många Android-enheter som lanserades under 2011 och har för första gången lyckats ta sig in i topp-fem-listan. Marknaden är dynamisk – Broadcoms omsättning ökade med hela 500 procent 2011 jämfört med 2010.

År 2011 såg premiären för Nvidias dubbelkärna Tegra, och företaget hoppade direkt in på plats sex, både i omsättning och i antal levererade enheter. Under andra halvan av 2011 tappade dock Nvidia fart.

Både Broadcom och Nvidia har goda chanser till bra positioner även i år, enligt Strategy Analytics.

De asiatiska tillverkarna MediaTek, Rockchip och Spreadtrum stod sammanlagt för mindre än två procent av marknaden under 2011.

– De här företagen är fortfarande små i jämförelse med Qualcomm, Samsung och TI. Men det kan ändras om Mediatek förbättrar sin produktportfölj under de kommande åren, säger Sravan Kundojjala.

Approcessorer är antingen rena CPU:er eller systemkretsar med CPU och basbandsenhet. De förra representerade 40 procent av marknaden år 2011. Det är Apple, Samsung, TI, Nvidia och Qualccom som står för de stora volymerna av rena CPU:er.

Strategy Analytics rapport finns att köpa här (länk).

Elektroniktidningen har ett regelbundet uppdaterat excelark över approcessorer här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)