JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mikrovågsmössa redo för nattarbete

Mikrovågsmössa redo för nattarbete

Nästa år ska Göteborgska Medfields mikrovågsbaserade diagnosverktyg som kan avgöra om en person drabbats av stroke finnas i en ny version redo för patientvård. I sommar ska den ingå i en större klinisk studie för nattlig övervakning.
Andra generationen av Medfields ”mikrovågshjälm”, Strokefinder, ser snarare ut som en mössa med insydda antenner. Hårdvaran är däremot densamma som i hjälmen – Strokefinder R10 – som idag används av läkare och sjukhus som arbetar med strokeforskning, och vars teknik visades upp på NI Week för ett och ett halvt år sedan (länk).

– Med nästa generation Strokefinder kan patienten övervakas nattetid och väckas direkt när stroken sker. Det innebär en mycket större chans för strokedrabbade att bli helt återställda, säger Patrik Dahlqvist, vd på Medfield Diagnostics.

Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt och hjärnblödning.

Om en person drabbas av en så kallad transitorisk ischemisk attack (TIA), ett kortvarigt symtom som liknar stroke, måste han eller hon åka till sjukhuset för observation eftersom risken för att drabbas av stroke under de närmaste dygnen är hög. Under övervakningsperioden väcks patienten nattetid var tredje timme, vilket i praktiken betyder att patienten kan ligga med stroke i nästan tre timmar.

– Vid en stroke kan man ge propplösande behandling som har väldigt bra effekt om man kommer in i det akuta skedet, men behandlingen får inte ges om det gått mer än tre timmar efter det att stroken skett. Idag är det bara tre procent som hinner med en behandling, det är synd eftersom dessa personer ofta blir så gott som återställda, säger Patrik Dahlqvist.

I sommar ska Medfields mikrovågsmössa med insydda antenner som är bekväm att sova i ingå i en klinisk studie på Sahlgrenska sjukhuset för nattlig övervakning av TIA-patienter.

– Resultaten från studien med mössan kommer att användas för den slutgiltiga designen som skall lanseras under 2013, säger Patrik Dahlqvist.

Företaget genomför just nu en nyemission som ska inbringa drygt 8,5 miljoner kronor inför en listning på Aktietorget.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus