JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk-kinesiskt samarbete om OS-acceleratorer i hårdvara
Västeråsföretaget Agstu ska tillsammans med Huafan Tech i Shanghai utveckla ett operativsystem i hårdvara till inbyggda system. Det kinesiska företaget ska utveckla programvarugränssnittet och Agstu hårdvarudelen. Redan i slutet av året ska det finnas fler plattformar och gränssnitt för de populäraste realtidsoperativsystemen i Kina.
Vanliga realtidsoperativsystem ligger i programkod som körs direkt mot processorn, samma processor som också används för tillämpningsprogrammet. Realtidsfunktionerna stjäl då värdefull beräkningskraft från processorn. Genom att istället implementera den i hårdvara blir processorbelastningen försumbar. Dessutom går det att beräkna hur lång tid ett anrop till realtidskärnan tar att utföra och hur lång tid det tar att byta mellan processerna.

Idéerna är långt ifrån nya bland annat har Mälardalens högskola och professor Lennart Lindh bedrivit forskning på området, forskning som kommersialiserades av företaget Realfast runt millennieskiftet (länk). Realfast köpte så småningom upp av konsultföretaget Prevas (länk) men nu har Lennart Lindhs bolag Agstu (länk) köpt tillbaka rättigheterna till realtidsoperativsystemet Sierra.

Den kinesiska partnern Huafan Tech ska marknadsföra- och sälja produkten i Kina. Företaget har rekryterat tre ingenjörer som ska arbeta med utveckling och verifiering av olika stöd för operativsystem och CPU:er liksom DSP:er. Redan nu finns Sierra för Alteras FPGA:er och den tillhörande mjuka processorn Nios.

Inom kort ska flera kunder i Kina testa konceptet i riktiga produkter. Konceptet ger bland annat snabbare och enklare operativsystem, nya funktioner som deadlinekontroll, reduktion vid överlast, predikterbart beteende och möjlighet att styra frekvensen till olika moduler för att sänka effekten. Ytterligare en viktig aspekt är enklare processorbyten, tack vare att programvaran har ett litet processorberoende.

I hårdvaran finns alla köer, schemaläggare, deadlineövervakning. Sierra hanterar klocktickavbrott internt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)