JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bekräftat: server-cpu på Arm från Samsung
År 2014 kommer Samsung att introducera en serverprocessor baserad på en Arm-kärna. En rapport bekräftar ett rykte från i våras.
Nu bekräftas att Arm-storspelaren Samsung är ett av de företag som tänker utmana Intels dominerande position i serverprocessorer.  Samsungs processer ska användas i strömsnåla mikroservrar.

I april anställde Arm Pat Patla och tillsammans med tidigare rekryteringar av serverveteraner från AMD tolkades detta i våras som en indikation på Samsungs planer.

Dagens Arm-kärnor är 32-bitare, men minst två 64-bitarsarkitekturer är under utveckling och kommer att användas av bland annat Cavium, Appliedmicro och Nvidia. Appliedmicros X-Gene ska finnas i 40 nm under andra halvåret nästa år.

Men redan 32-bitars Armprocessorer ska användas i servrar – Calxeda och Marvell bygger sådana. De första skarpa systemen är faktiskt redan i drift – molnservrar på Calxedas Energycore-processorer rullades ut i somras.

Intel äger idag 90 procent av serverprocessormarknaden.

Enligt en rapport från Linley Group kan Arm inledningsvis konkurrera med x86 i molnservrar i en nisch som motsvarar 15 procent av servermarknaden idag och 30 procent 2016.
 
Också pc-världen kommer att utmanas med Arm. Microsofts nästa pc-operativsystem Windows 8 stöder Arm och Samsung har en Arm-processor redo för den lanseringen.

För att svara på utmaningen har Intel lanserat en serverversion av sin strömsnåla Atom-processor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)