HP satsar stort på liten elnota HP:s calxedaprototyp är bara en liten del av en HP-satsning på att bli energiledande inom serverområdet. Projektet bedrivs i Houston, Texas – känt för Nasas kontrollcenter – och kallas passande nog Moon Shot. Andra system kommer att använda Intel Atom och 64-bitars armprocessorer. Det är ett flerårigt projekt som också kan komma att inkludera framtidsteknik som memristorer och optisk kommunikation. HP tror sig kunna spara in 89 procent av energin och 94 procent av golvytan, för vissa typer av laster, jämfört med dagens system. Startpunkten för systemen är HP:s nuvarande system Proliant 6500 som stöder 16 stycken 10Gbit/s Ethernet och flashdisk. |
Processorn stöder upp till tre Gbit Ethernetportar, fyra PCI Express-länkar och fem 3 Gbit/s-satagränssnitt.
Servern använder inte den omtalade 64-bitars armversion som är under utveckling, utan 32-bitars Cortex A9-processorer av idag. Däremot ingår 64-bitarsprocessorn i Calxedas framtidsplaner.
Provexemplar av calxedaprocessorn ska finnas innan årets slut. Tidigt 2012 hoppas Calxeda ha processorer i produktion.
HP:s serverprototyp kallas Redstone och består av 2 800 calxedaprocessorer kallade Energycore Den ska vara klar i sommar.
Matchen är inte vunnen vare sig för Arm eller Calxeda. HP ska nämligen också ta fram prototyper av strömsnåla x86-servrar som jämförelse. Intel lanserade i mars en serverversion av sin atomprocessor. Dessutom ska HP ta fram prototyper av armservrar på processorer från andra tillverkare.