JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Google och Apple i allians

Budgivningen på Kodaks patentportfölj har skapat en allians av företag som ligger i patentkrig. I samma grupp hittar vi dessutom inte bara ett patenttroll, utan också ett anti-patenttroll.
Kodaks auktion på 1100 patent kring digital bildteknik startade den 8 augusti. Pengarna ska rädda företaget från konkurs.

Redan den 27 juli hade det formerats två budgivningsgrupper. Den ena med Apple och Microsoft. Den andra med Google och tre av dess Androidpartners – Samsung, HTC och LG.

Dessutom innehöll den första gruppen patenttrollet Intellectual Ventures (IV) och den andra gruppen ”antipatenttrollet” RPX. IV köper upp patent för att kunna driva in licensavgifter och skadestånd. Också RPX köper patent, men endast i defensivt syfte – de erbjuds som en sorts försäkring mot företag som just IV.

Två allianser som harmonierade med stridslinjerna i de pågående patentkrigen, tyckte kommentatorer då.
 
Men nu avslöjar tidningen New York Times att majoriteten av de två grupperna slagits samman till en gemensam grupp (var Microsoft hamnat nämns inte).

Det är svårt att se ett gemensamt intresse för hur patenten – alla eller delar av dem – skulle kunna användas om den nya alliansen av fiender tar hem dem. Snarare ser det ut som det som pågår är en ömsesidig nedrustning. Istället för att Kodaks patent ska hetta upp de pågående striderna ytterligare, köps de in gemensamt för att skrotas.

Kodak hoppades dra in mellan 2,2 och 2,6  miljarder på försäljningen. Innan den nya alliansen låg buden lågt. Och Kodak har till och med sagt sig överväga att ta tillbaka erbjudandet.

Auktionen skulle ha avslutats förra måndagen, men det datumet har skjutits upp fler gånger.

När Nortels patent såldes i fjol somras stannade slutpriset tre gånger högre än analytikerna spått innan auktionen. Också då formades allianser. Ett av mönstren – den gången – för hur allianser bildades, var att företag som passerat sin budgivningsgräns slöt sig samman för att fortsätta bjuda gemensamt.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)