JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nationell agenda för svensk elektronikindustri
Branschorganisationen Svensk Elektronik har fått 200 000 kronor av Vinnova med uppdraget att ta fram framtidens forsknings- och innovationsagendor. Slutsatserna ska presenteras i mars nästa år.
– Vi ser att vi i kraft av våra medlemsföretag och vårt breda kontaktnät inom såväl näringsliv som forskning, har både möjlighet och ansvar att tillvarata potentialen som finns i elektronikindustrin, till gagn för Sverige AB, säger föreningens vd Lena Norder i ett pressmeddelande.

Branschorganisationen är en av de 73 initiativ som i somras beviljades sammanlagt 33 miljoner kronor av Vinnova. Det är breda konstellationer mellan akademi, institut, industri och offentliga aktörer, där en stor del av initiativen bygger vidare på den forskning som bedrivits inom ramen för de strategiska forskningsområdena.

– Vi vill titta på hela kedjan för att se var det finns områden där det behövs mer forskning. Ett område som kommer upp i mitt huvud är miljösidan med alla direktiv, krav på ämnen och minskad energianvändning. Det ger nya möjligheter, säger branschföreningens ordförande Maria Månsson.

Ett annat område som hon nämner är produktionsteknik, där det sker väldigt lite forskning i Sverige på elektronikområdet.

Branschföreningen kommer att samarbeta med några andra projekt, bland annat har Acreo, Chalmers och KTH fått pengar av Vinnova för elektronikrelaterade områden.

– Vi är glad att så många projekt inom området fått pengar, säger Maria Månsson.

Slutsatserna kommer att samlas i en rapport som ska vara klar i mars nästa år. Tillsammans med de andra 72 rapporterna ska den utgöra ett underlag för vilka områden Vinnova ska satsa på i framtiden.

Svensk Elektroniks arbetsgrupp består av:
•Maria Månsson, ordförande, affärsenhetschef, Prevas, ordf. i  Branschorganisationen Svensk Elektronik
•Bo Wass, Vd Autoliv Electronics
•Tomas Lagerberg, chef automationsforskning, ABB Corporate Research Sverige, styrelseledamot i ProcessIT Innovations
•Jerker Delsing, professor vid LTU, programledare för ESIS, styrelseledamot i ProcessIT Innovations
•Mårten Armgarth, Vd ACREO
•Martin Hedman, Vd IUC Sverige
•Mikael Joki, Vd Eskilstuna Elektronikpartner, styrelseledamot i Branschorganisationen Svensk Elektronik
•Ove Opseth, Vd Elfa Distrelec, styrelseledamot i Branschorganisationen Svensk Elektronik
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)