JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Siemens säljer solverksamheten

Siemens säljer solverksamheten

Tyska Siemens har lagt stora resurser på forskning och utveckling inom solenergi. Men nu ändrar företaget strategi inom förnybar energi. Det drar sig ur solenergiutvecklingen och inriktar sig istället helt på vind- och vattenkraft.
För knappt två veckor sedan presenterade Siemens ledning ett tvåårigt program som syftar till att minska företagets kostnader samtidigt som tanken är att skapa ett mer konkurrenskraftigt, snabbare och mindre byråkratiskt företag.

Ett led i den nya strategin visar sig nu vara att avyttra verksamheten inom solenergi. Därmed bantar Siemens sin energisektor medan divisionen Solar & Hydro helt upphör, skriver företaget i ett pressmeddelande där man också nämner att det förs samtal med andra parter om försäljning av solenergiverksamheten.

– Den globala marknaden för koncentrerad solenergi har krympt från fyra gigawatt till drygt en gigawatt i dag. Under dessa förutsättningar kan specialiserade företag få ut maximalt, säger Michael Süß, vd för Siemens energisektor i ett pressmeddelande.

Siemens satsar dock fortsatt på förnybar energi, men tror främst på tillväxt inom vind- och vattenkraft. Företaget spår att 28 procent av världens genererade elektricitet år 2030 kommer från förnybara energikällor. I detta scenario tros vattenkraft stå för 54 procent, vindkraft för 27 procent, solenergi för 9 procent medan annat, såsom bioenergi, står för de resterande 10 procenten (se figuren längre ner).

Idag arbetar över 7 000 personer inom Siemens vindkraftsdivision; en division som företaget hävdar har en orderstock på över 10 miljarder euro.

– Idag är vi den klara marknadsledaren för havsbaserad vindkraft och vi gör också mycket goda framsteg när det gäller landaffärer, säger Michael Süß.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)