JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Det mojnar för vindel i Sverige

I år har vindkraften stark medvind, men redan nästa år minskar tillväxttakten. Det framkommer i ny statistik från Svensk Vindenergi som visar att bara hälften så mycket vindkraft kommer att byggas i Sverige nästa år jämfört med i år.
Enligt statistiken förväntas 457 vindkraftverk med en samlad effekt om 1 078 MW tas i bruk i år. Det är en klar ökning jämfört med 2011, då 755 MW vindkraft installerades vilket ditintills var rekord.

Men tillväxttakten väntas inte hålla i sig. Redan nästa år förväntas utbyggnaden dala till cirka 500 MW, vilket är den lägsta nivån på flera år.

– Vindkraften fortsätter sin starka tillväxt under 2012, men om utbyggnaden ska kunna fortsätta i samma takt måste riksdagen tidigarelägga utbyggnadsmålet för den förnybara elproduktionen, säger Annika Helker Lundström, vd för Svensk Vindenergi, i ett pressmeddelande.

Svensk Vindenergi menar att det är de kraftigt sänkta ersättningarna för förnybar el och de låga elpriserna som gör att många aktörer avvaktar med sina byggplaner.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)