JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu kommer de trådlösa LED-lamporna

Light LinkNu kommer de trådlösa LED-lamporna

Philips och Greenwave släpper LED-lampor som styrs trådlöst via Zigbee och Internet. Med lämplig mobil-app blir ljusstyrning över Internet en barnlek.
Philips och Greenway är tidigt ute med att ta Zigbeestandarden Light Link i bruk. Företagen har själva varit drivande bakom standarden, som ratificerades i april.

En startsats från Philips kostar 1900 kronor. I den ingår tre lampor på 600 lumen och en enhet som pluggas in i hemmets trådlösa wifibasstation. Extralampor kostar 500 kronor.

Att det handlar om en exklusiv designprodukt visas om inte annat av att Philips Hue kommer att säljas i Apple-butiker.

Lampornas färg och ljusstyrka kan styras och Philips marknadsför tekniken som ett sätt att skapa stämningsbelysning. Företaget åberopar även medicinska effekter i vissa ljussättningar: avslappnande, koncentrationsfrämjande och energigivande.

En av finesserna som Philips app klarar är att  välja en ljusfärg som matchar ett foto. Timrar går förstås att programmera, och kombinationer av belysning kan aktiveras med en knapptryckning. Appen kan styra upp till 50 lampor.

Philips lampor börjar säljas i morgon.

Greenways lösning stöder inte färger utan bara ljusstyrka – i princip alltså en sofistikerad dimmerlösning.

De är också betydligt billigare. Extralampor ska  kosta 130 kronor eller mindre, enligt Gizmodo, och en sats med fyra lampor, router och fjärrkontroll ska kunna kosta 1300 kronor.

Företaget är en OEM som säger sig ha kunder i USA och Kina. Lamporna drar kring 100 mW i beredskapsläge. NXP levererar den trådlösa tekniken.

Greenwaves ”Reality Connected Lighting Solution” använder klassiskt glödlampsgula 2700 K-lampor. Greenwaves app stöder 500 lampor och kan exempelvis programmeras att starta belysningen vid ”solnedgång”.

Också Sylvania och GE håller på att ta fram Light Link-styrda lampor. Också armaturer, sensorer, timers, omkopplare och fjärrkontroller kommer att använda standarden.

Varje Light Link-enhet har sin egen IPv6-adress och de bygger upp sitt eget lilla distribuerade nät i hemmet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)