JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Det hängde på ett grässtrå, men Andreas Olofssons superdator-på-ett-chip-kort Parallella kommer nu att tillverkas. Det står klart efter att företagets Kickstarter-finansiering passerade målet under sitt sista dygn.
Adapteva släpper senast i sommar kort med sin egen 16-kärniga Epiphany-processor, en parallell arkitektur konstruerad enligt mottot ”allt som inte är en flyttalsenhet är overhead”.

När finansieringsrundan för kortet startade för en månad sedan på gräsrotsfinansieringssajten Kickstarter, såg det inte ljust ut. Det tog lång tid innan bidragen växte sig stora och rent statistiskt betydde det att finansieringen skulle komma att misslyckas.

Kanske gjorde en artikel på tidningen Forbes till slut susen. I fredags skrev Forbes I know a lot of rich, really rich, and filthy rich people read Forbes och i går – sista dygnet – passerades den magiska gränsen på 750 000 dollar vilket betydde att målet var nått.

Summa 898 921 dollar drogs från 4965 stycken finansiärers konton igår. Av dem gav 2676 stycken 99 dollar, vilket var den magiska gränsen för att erhålla ett eget processorkort i retur.

Processorkortet levererar 26 gigaflops beräkningskraft i enkel flyttalsprecision. Den kan kopplas via HDMI till tv och innehåller också en dubbel Cortex A9-kärna – på en Xilinx Zynq-7000 – som kör Linux.

Dagens tyngsta beräkningskraft – med energiförbrukning på mobiltelefonnivå – hittar man i grafikkärnor. Men Epiphany är optimerad för flyttalsberäkningar och ger dubbelt så många flops per watt, enligt en jämförelse som tidskriften Microprocessor Report gjorde i fjol. Den har dessutom en för klassiska cpu-mjuvaruutvecklare mer bekant arkitektur än en grafikenhet.

Om Adapteva nått tre miljoner dollar hade man istället tillverkat ett 200 dollarskort på en 64-kärnig Epiphany i 28 nm med en prestanda på 90 gigaflops.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)