JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tidigare TI-boss vässar Freescale

Tidigare TI-boss vässar Freescale

När Gregg Lowe – veteran från Texas Instruments – tar över vd-stolen på Freescale, målas tydliga riktlinjer upp. Företaget bantar organisationen till fem produktgrupper – bland annat faller power management-kretsarna utanför ramarna – och närmare fem procent av de anställda mister jobbet.
– Genom att fördela om våra investeringar och fokusera på tillväxtmarknader har vi för avsikt att öka våra ledande positioner och ta marknadsandelar. Jag är övertygad om att Freescale kan växa till att bli ett riktigt bra företag, säger Gregg Lowe.

Uttalandet kom i samband med att Freescale redovisade sitt resultatet för årets tredje kvartal, som innebar en försäljning på drygt en miljard dollar och en nettoförlust på 24 miljoner dollar. Därmed minskade företagets intäkter med 11,6 procent jämfört med samma period i fjol.

Freescale har 18 000 anställda varav cirka 5 000 jobbar i Austin, Texas. Planen nu är att minska personalstyrkan med cirka 900, men endast 150 i Austin får gå. Personalminskningen väntas ge en årlig besparing på mellan 35 och 40 miljoner dollar.

När TI-veteranen Gregg Lowe blev CEO för Freescale i somras sade han att verksamheten skulle ses över och att styrkeområden skulle förstärkas, medan svaga områden skulle avvecklas. Nu kommer ett smakprov på resultatet.

Freescale ska hädanefter betona styrkeområden som kommunikation och fordon liksom allmänna (general-purpose) mikroprocessorer, som liknas vid hjärnan i ett brett sortiment av smarta produkter. Likaså pekar Gregg Low ut rf-verksamheten som ett område där han har för avsikt att göra en stark satsning framöver.

Samtidigt förväntas företaget sluta att göra power management-kretsar (PMIC) till sina processorer, eftersom den verksamheten enligt Gregg Lowe inte är konkurrenskraftig. Istället ska man samarbeta med andra företag inom detta gebit.

Freescale kommer även att sluta görs diskreta signalbehandlingskretsar, som idag främst används i kommunikationssystem. Däremot ska man även framöver integrera signalbehandling i sina nätverkskretsar, ett område som Gregg Lowe framhäver Freescale som marknadsledare inom.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)