JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 25 januari 2020 VECKA 04

Nu kommer Zigbee

Efter att den första hypen kring Zigbee lagt sig har det varit tämligen tyst kring den trådlösa kommunikationsstandarden. Men faktum är att Zigbee så sakteliga håller på att ta sig in i våra hem, i varje fall de som är anslutna till ett kabeltv-nät. För med Zigbee i set-top-boxens fjärrkontroll behöver du aldrig mer byta batteriet.
– Marknaden för Zigbeekretsar har ungefär dubblerats varje år de senaste åren och det fortsätter nästa år också, säger Cees Links som är vd och grundare på Greenpeak, ett nederländskt halvledarbolag som tillverkar just Zigbeekretsar.

En Zigbeekrets kostar i genomsnitt en dollar och Cees Links uppskattar att det kommer att säljs mellan 75 och 100 miljoner kretsar i år.

– Zigbee är ungefär 15 år yngre än wifi så jag tycker det är bra siffror.

Och prognoserna pekar uppåt, år 2025 ska det finnas gott om Zigbeeutrustade enheter i hemmen. Brohuvudet ser ut att bli set-top-boxen som sedan kan ta hand om data från värmepumpen, kylen, rörelsedetektorn och alla andra apparater som spås bli utrustade med Zigbee.

Zigbee lanserades i slutet av 90-talet som ett så kallat mesh-nät där varje nod kunde vidarebefordra ett meddelande från en annan nod innan det så småningom fångades upp av en centralenhet som var ansluten till Internet. Lösningen är elegant med effekthungrig eftersom varje nod måste ligga och lyssna efter eventuella meddelanden.

I exemplet med fjärrkontrollen handlar det istället om en wifi-liknande lösning där set-top-boxen håller i taktpinnen och fjärrkontrollen skickar ett kort meddelande när det är dags att byta kanal.

– Fast kanalen är dubbelriktad. Du kan trycka på en knapp på set-top-boxen när du tappat bort fjärrkontrollen så piper den, säger Cees Links.

Men att lyssna 10 ms varje sekund är billigt energimässigt. Med hypotesen att du trycker 500 gånger på fjärrkontrollen varje dag skulle en knappcell på 220 mAh räcka mer än 25 år.

Ett av fyra samtal till kabel-tv-operatörerna i USA handlar om att fjärrkontrollen inte fungerar. Ofta behöver batteriet bytas. Så för att spara pengar håller de på att byta ut sina set-top-boxar till nya med Zigbee i fjärrkontrollen.

Den nya Zigbeeprofilen RF4CE (RF for Consumer Electronics) som förväntas klubbas om två veckor, är skräddarsydd för just fjärrkontroller, tangentbord och andra liknade apparater. Behöver man istället meshfunktionen finns en profil kallad Pro. Zigbee stöder också Ipv6 via profilen ZSE. Oberoende vilken profil man använder är det samma hårdvara i botten eftersom det fysiska lagret (PHY) och MAC-lagret är identiska oberoende av applikation.

Zigbee går på samma band som wifi, det vill säga 2,4 GHz och räckvidden är ungefär densamma, det vill säga upp till 100 meter beroende på hur miljön ser ut.

– Vi har nyligen släppt kretsar som samtidigt kan hantera både RF4CE och Pro.

Kretsen är tänkt för bland annat set-top-boxar som kommer att kunna hämta data från till exempel värmepumpen samtidigt som du höjer ljudet på tv:n.

– Det öppnar helt nya möjligheter för operatörerna att erbjuda nya tjänster till sina kunder.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)