JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nervös börs sänker Apple
Uppgifter i den amerikanska affärstidningen Wall Street Journal om stora problem för Apples Iphone 5 sänkte på måndagen Apples aktiekurs till under 500 dollar per aktie. Det är 30 procent lägre än toppkursen när Iphone 5 lanserades den 21 september.
Enligt Wall Street Journal har Apple halverat sina beställningar på skärmar till Iphone 5 för första kvartalet 2013.  Apple köper sina lcd-skärmar från Japan Display, Sharp och LG Display.

Den uppgiften spädde på den oro för Apple och Iphoneförsäljningen som börsanalytikerna gett uttryck för under hela hösten, inte minst i samband med julförsäljningen som blev en katastrof för den amerikanska detaljhandeln.

Det förekommer också uppgifter om att Apple har dragit ned på beställningarna av minneskretsar för Iphone 5 från sin huvudleverantör, sydkoreanska  Samsung, som också är  Apples värsta konkurrent på smarta mobiler.

Apple har tappat marknadsandelar till Samsung, världens näst största mobiltillverkare efter Nokia och numera världens största tillverkare av smarta mobiler.  Även de båda kinesiska mobiluppstickarna Huawei och ZTE naggar på Apples marknadsandelar med  sina nya Androidmobiler.

Samsung gick förra året om Apple som etta på smarta mobiler. Samsungs bästsäljare Galaxy S har sålts i över 100 miljoner exemplar sedan lanseringen i maj 2010. Enbart den nya Galaxy S III, som lanserades i maj förra året, har sålts i 40 miljoner exemplar.

Apple har dock sålt mer av sina Iphone-mobiler sedan lanseringen 2007. Sammantaget har Apple  sålt 270 miljoner exemplar av Iphone 3, Iphone 4 och Iphone 5-modellerna.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)