JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chipet som gör din kropp till ett batteri

Chipet som gör din kropp till ett batteri

På elektronikmäs i Las Vegas förra veckan visade det lilla Oregonföretaget Perpetua Power upp sitt lilla termoelektriska chip som omvandlar kroppsvärmen till elektricitet.
Tekniken är känd men produkten är ny. Perpetua Power har tagit fram ett litet chip som kan byggas in i alla typer av apparater som är fästa på kroppen och utnyttja de termoelektriska principerna för att generera elektricitet från kroppsvärmen.

TEG-wear kallar företaget sin teknik, som man också har varumärkesskyddat.

Några färdiga produkter finns ännu inte. De kommer först nästa år, enligt företagets egen information.

Men man kunde visa upp en prototyp på elektronikmässan CES i Las Vegas förra veckan. Chipet byggdes in i  en Swatchklocka och när klockan satt på armen var det

Man hade satt in chipet i en Swatch-klocka och kunde visa att klockan drevs med enbart värmen från handleden.

Ett närliggande användningsområde är att placera chipet i ett vristband med en liten strömsnål sändare som Alzheimer-patienter kan bära och som håller koll på att inte patienten irrar iväg på okända stigar.

Googles spektakulära internetglasögon Google Glass, som visades upp som prototyp i våras, skulle också kunna drivas med TEG-wear-chipet. Med Google Glass är man ständigt uppkopplad mot internet och skulle då kunna sluta bekymra sig för att batteriet tar slut. Den egna kroppen är batteriet.

Andra användningsområden som företaget tror på är alla apparater som motionärerna bär på idag – pulsmätare och hörlurar till exempel – och för militärt bruk, till exempel sändare som visar var soldaterna befinner sig.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)