JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Äntligen blir det utrymme för hd-video

Äntligen blir det utrymme för hd-video

I fredags gav den internationella teleunionen ITU klartecken till den nya standarden H.265 för videokomprimering. Med H.265 fördubblas bandbredden och ger plats för högupplöst video i telenäten.
Redan dagens standard, H.264/Mpeg-4 AVC, har inneburit en revolution för videosändningar i alla typer av nät – broadcast, kabel-tv, satellit-tv, mobiltelefoner, videokonferenser och ip-tv.

Nu kommer nästa revolution med H.265 eller ISO/IEC 23008-2, som arbetats fram av ITU Video Coding Experts Group VCEG och ISO/ICE Moving Picture Experts Group MPEG.

Den nya komprimeringsstandarden innebär att en video bara kräver halva bandbredden jämfört med tidigare. I dag lägger videosändningar beslag på mer än hälften av bandbredden hos de globala nätverken, skriver ITU i ett pressmeddelande. (länk)

Företag som Ericsson, Fraunhofer HHI, Mitsubishi, Ateme, Broadcom,  Cyberlink och NHK har redan demonstrerat videosändningar med H.265-kodning.

Den nya standarden, som också kallas HEVC, high efficiency video coding, omfattar en huvudprofil som stöder 8-bitar 4:2:0-video, en huvudprofil som stöder 10 bitar och en stillbildsprofil.

Nu gäller det för standardiseringsorganisationerna att övertyga halvledarföretagen att börja tillverka kretsar för H.265.

Det har funnits en oro över patent och licensrätter. Cirka 500 patent som berör H.265 har identifierats, men det är oklart under vilka former och till vilket pris dessa patent kommer att licensieras. (länk)

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)