JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flatfrog gör pekskärmen tryckkänslig

Flatfrog gör pekskärmen tryckkänslig

Lundaföretaget Flatfrog – som fått mångmiljonbelopp av Intel för att utveckla multipekteknik – säger sig nu vara redo att som första företag lansera tryckkänslighet för pekskärmar. Därmed kan en pekskärm fås att känna av 1000 nivåer av tryck, för 40 individuella beröringar samtidigt.
För precis ett år sedan lanserade Flatfrog en 32-tums pekskärm – som kan styras av upp till 40 fingrar samtidigt – på mässan Integrated Systems Europe 2012 i Amsterdam (se länk). Idag lanserar företaget en modifierad algoritm som ger denna skärm, men även andra skärmar, tryckkänslighet. Tekniken gör att varje beröringspunkt kan känna av upp till 1000 nivåer.

– Tänk dig en volymknapp, med vår teknik kan man känna av upp till tusen undernivåer. Det är själva djupet i trycket, förklarar Ola Wassvik, teknikchef och medgrundare på FlatFrog för Elektroniktidningen.

Flatfrog använder en egenutvecklad optisk multi-touchteknik som bygger på att ljus skickas in i skärmens glasskiva. På de ställen som fingrar placeras bryts ljuset annorlunda  – effekten mäts och beräknas genom algoritmer som identifierar var och hur hårt fingrarna trycker på skärmen.

Skärmen Flatfrog Multitouch 3200 är som sagt fullt kompatibel med tryckkänslighetstekniken. De som redan har en skärm behöver bara uppgradera mjukvaran. Uppgraderingen finns tillgänglig, utan kostnad.

Företaget planerar att demonstrera tryckkänslighet på mässan ISE 2013 i Amsterdam mellan den  29:e och 31:a januari.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)