JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Så blir människan en spelmaskin

Så blir människan en spelmaskin

På Hasso Plattner-institutet i Potsdam i Tyskland har ett forskarteam utvecklat en spelkonsol som är direkt uppkopplad mot spelarens egna muskler.
Electrical Muscle Stimulation EMS är ett stort forsknings- och utvecklingsområde inom sjukvården för  rehabilitering av personer  med  muskelförsvagning.

Nu har forskare vid Hasso Plattner-institutet tagit tekniken in i underhållningsvärlden.

På en konferens i Paris i april om ”human factors in computing systems” kommer man att demonstrera hur människan med ofrivilliga muskelimpulser kan interagera i ett mobilspel.

På institutets egen sajt beskriver man experimentet och visar bilder på hur det fungerar.

Spelet går ut på att styra ett flygplan i stark vind och undvika hinder i form av vindkraftverk och liknande genom att luta på spelkonsolen.

Vindens riktning och styrka går som elektriska impulser rakt in i den ena armens muskler och får spelaren att ofrivilligt luta spelkonsolen.

För att inte planet ska fara iväg  okontrollerat i den starka vinden tvingas spelare att luta konsolen åt andra hållet med den andra armen, den som inte styrs av elektroderna från konsolen utan av spelarens hjärna.

Eftersom spelet inte behöver någon vibrerande motor, som är det normala för den här typen av mobilspel, kan det enkelt göras som ett tillägg till en vanlig smartphone, en surfplatta eller en spelkonsol. Och den är vänlig mot batteriet, skriver forskarna i sin presentation på hemsidan. (länk)

Se en videofilm om hur det fungerar. (länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)