JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny ägarstorm runt Obducat

Ny ägarstorm runt Obducat

Ägarbolaget bakom det börsnoterade nanoteknikföretaget Obducat riskerar tvångslikvidation. Ägarbolaget har inte lämnat in årsredovisning och saknar revisor.
Det skriver Sydsvenska Dagbladet i en nyhetsartikel i dag måndag.

Obducats största ägare European Nano Invest AB (ENI) har inte lämnat in någon årsredovisning för 2011, trots att en sådan ska vara registrerad hos Bolagsverket senast elva månader efter det aktuella årets slut, skriver Sydsvenskan.

ENI innehar enligt det senaste bokslutet 8,5 procent av aktierna och kontrollerar mer än 46 procent av rösterna i Obducat.

Bakom ENI står fyra ledande personer i Obducat:

1. Styrelseordförande Henri Bergstrand.
2. Vd Patrik Lundström
3. Tekniske chefen Babak Heidari
4. Ledamoten Lars Montelius

ENI har nu enligt ett föreläggande från Bolagsverket till den åttonde april på sig att skicka in årsredovisningen för 2011, annars hotar tvångslikvidation. Dessutom saknar ENI revisor sedan oktober förra året, något som även det kan vara grund för tvångslikvidation.

Lars Montelius beklagar situationen, men säger att årsredovisningen är på väg in till Bolagsverket.

– Det är olyckligt att det är så här. Grunden är flera små händelser som jag inte vill gå in på, säger han till Sydsvenskan.

Han säger ändå att en av anledningarna rör oklarheterna kring revisorsposten.

– Vi har bytt revisor. Men inte revisionsfirma, det blir samma som förra året.

Kommer ni att klara Bolagsverkets frist?

– Jag känner absolut ingen oro.

Bakgrund Obducat

Obducat startades av Henri Bergstrand och Lennart Olsson i mitten av 1990-talet. Bolaget utvecklar nanoteknik som bland annat används vid tillverkning av hårddiskar och platta bildskärmar.

I januari 2011 godkänner en extrastämma ett nytt konvertibellån som riktas till befintliga aktieägare.

I februari samma år ansöker företaget om rekonstruktion i de två dotterbolag där verksamheten bedrivs.

På årsstämman i juni 2012 anser revisorn att ”bolagets fortbestånd är osäkert”. Ytterligare en nyemission meddelas, garanterad av ENI.

I november står det klart att emissionen misslyckas och att ENI inte uppfyller garantiåtagandet. Moderbolaget, Obducat AB, begärs i rekonstruktion.

I januari 2012 stämplas ett antal a-aktier om till b-aktier vilket gör att ENI undgår att genom budplikt bli tvunget att köpa ut övriga delägare.

På stämman i juni 2012 uttryckte revisorn ”betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta verksamheten”. Senare samma månad avslutas moderbolagets rekonstruktion. Skulderna skrivs av med 75 procent. Konvertibelägarna får inga pengar alls.

På hösten flyttade bolaget till nya lokaler på Medicon Village i Lund och publicerade samtidigt sin mest positiva delårsrapport dittills, i praktiken ett nollresultat.
(Källa: Sydsvenska Dagbladet)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)