JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ST-Ericsson-strul stoppar inte kursrusningen

Gårdagens uppgifter från nyhetsbyrån Bloomberg att Samsung tackat nej till att ta över chiptillverkaren ST-Ericsson fick Ericssonkursen att darra något. Men det var bara en krusning i en stadig börsuppgång sedan årsskiftet.
Ända sedan den 10 december 2012, när fransk-italienska ST Microelectronics överraskande förklarade att man tänkte sälja sin hälft, har ST-Ericsson varit till salu.

Svenska Ericsson deklarerade omedelbart att man inte tänkte ta över ST Microelectronics andel, men att man skriver ned värdet på aktierna med 5 miljarder kronor till noll och att man reserverar 3 miljarder för kommande förluster.

Konsekvensen av detta blev att ST-Ericsson nu officiellt hamnade på säljlistan.

ST-Ericsson har aldrig visat vinst utan samlat på sig en förlust på närmare 20 miljarder kronor sedan starten 3 februari 2009 när Ericsson Mobile Platforms slogs samman med ST Microelectronics företag ST-NXP Wireless.

Men ännu, efter tre månader, finns ingen köpare i sikte.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg har koreanska Samsung varit det hetaste kandidaten, men nu har Samsung dragit sig ur förhandlingarna.

Bloomberg uppger att man har sex källor med insyn i förhandlingarna.

Lösningen på problemet kan bli att ST-Ericsson helt enkelt delas upp och återgår till sina ursprungliga ägare, enligt tre av Bloombergs källor.

Forskningsanläggningen i Lund med uppemot två tusen anställda återgår till Ericsson och ST-Ericssons anläggning i Grenoble i Frankrike tas tillbaka av ST Microelectronics.

Sammanlagt har ST-Ericsson i dag cirka 5 000 anställda.

För Ericssons aktieägare verkar inte detta vara något bekymmer.

De gläds i stället åt den formidabla kursuppgången från i vintras - efter beskedet om ST-Ericsson-problemen, när aktiekursen var nere en bra bit under 60 kronor, har Ericssonkursen stigit brant och var på torsdagen upp i över 86 kronor som högst.

Läs Elektroniktidningens reportage "Lund efter Ericsson". (Länk)

Här finns Elektroniktidningens alla artiklar om ST-Ericsson. (Länk)

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)