Det började för 30 år sedan i en liten barack i utkanten av Lund. Verksamheten som den lilla gruppen hårdvaruutvecklare på Ericsson då startade har växt till ett mobilkluster med världsrykte med Sony Mobile och ST-Ericsson som sammanhållande kitt. Trots kraftiga neddragningar de senaste åren finns det gott hopp om ett liv även efter Ericsson.
Marianne Larsson menar att det i regionen finns minst 10 000 personer med kompetens inom design på kisel, sensorer och vidare uppåt mot användargränssnitt i olika applikationer.
– Vi har en otroligt stark region. Kompetensen finns kvar trots krisen, men kanske under nya varumärken än tidigare, säger Marianne Larsson.
Det mesta är ogjort, menar hon.
Marianne Larsson |
Ericsson har de senaste trettio åren varit magneten som dragit till sig internationella telekomföretag som Qualcomm, Huawei, RIM/Blackberry och samtidigt varit motorn i den starka tillväxten av nya, entreprenörsdrivna företag.
Ta bara den explosiva trenden med mobilappar. I Malmö-Lund-regionen har det på kort tid startats över tjugo nya app-företag samtidigt som etablerade konsultföretag växt och dragit till sig talanger på appar och mobilgränssnitt.
Företagsklustret Mobile Heights startade redan 2007, innan det ens var någon kris. Grundarna var Sony Ericsson, ST-Ericsson, Ericsson, Telia Sonera, Näringsliv Skåne, Lunds universitet, Malmö högskola och Blekinge tekniska högskola.
– Mobile Heights kom till för att visa övriga Sverige att vi hade något att räkna med här nere, säger Marianne Larsson.
Två år senare, när den första varselvågen inom Ericsson nådde Skåne, skapades Mobile Heights Business Center för att hjälpa nya företag på traven.
Etablerade företag erbjuder frikostigt både på idéer, resurser, vilande utvecklingsprojekt, patent och handfast rådgivning.
En gång i månaden låter man några lovande entreprenörer dra sina idéer för erfarna utvecklingsingenjörer och affärsutvecklare från stora drakar som Sony Mobile, ST-Ericsson, Telia Sonera, Huawei och några andra medlemmar i Mobile Heights.
Ur detta växthus har flera nya plantor växt upp: Bizpart Engage, Desmo, Endivos, Malvacom, Nattaro Labs, Omniflit, Raviteq, Timesynk, Trialbee, Zimpl, Zippyester, Walk me home och Verifyter.
Utöver medlemmarna i Mobile Heights finns det mer än sextio mindre och halvstora företag som arbetar med mobilkommunikation, mobila tjänster och appdesign och som växer i storlek.
Här finns välkända konsultföretag som HiQ, Cybercom, Epsilon, Jayway, Tactel, Ework, Softhouse Consulting och Svep Design.
Här finns utvecklings- och produktionsbolag som Terranet, TAT-Blackberry, Mobenga, Flatfrog, Qubulus och KAN.
För att inte tala om mjukvaruföretaget Qlicktech som går ett segertåg över världen med sitt pc-baserade dataminingprogram och världsföretaget Axis med sina digitala nätverkskameror.
Bodil Rosvall Jönsson, näringslivschef och vd för Business Region Skåne är lika övertygad om mobilklustrets styrka som Marianne Larsson.
– Vi var har varit med om det tidigare, när Astra lade ned i Lund. Det blev en kraftsamling hos olika aktörer i Skåne och vi vet nu att det ur en kris kan födas något nytt och bra, säger Bodil Rosvall Jönsson.