JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Så blir du årets uppfinnare
Nu startar tävlingen om att bli Årets uppfinnare 2013. Ansök om Skapa Utvecklingsstipendium senast den 5 maj.
Det är stiftelsen Skapa som varje år uppmanar idérika människor att tävla om att bli Årets uppfinnare.

Ansökningarna görs direkt på stiftelsens hemsida.

Förra årets uppfinnare blev Linnéa Lindau från Västra Götalands län. Hon har utvecklat en metod för beröringsfri mätning av strömmande vätskor, som analyseras med hjälp av ljudspektrum.

Tävlingen får 24 länsvinnare som får 20 000 kronor var och sedan går vidare till den stora nationella finalen på Innovationsgalan den 3 oktober i Stockholm.

För ungdomar finns en särskild tävling  - Skapa Framtidens Innovatör. Det första priset delades ut första gången 2011.

- Sverige behöver unga innovatörer och vi vill uppmuntra alla mellan 19 och 30 år att lämna in sina smarta idéer, säger Mats Olsson, ordförande i Skapa.

Förra året vann de lovande uppfinnarna Hassan Jalal och Ahmad Alsegoff från Västra Götaland för deras metod för uppgradering av säkerhetssystemen av bland annat vatten- och avloppsverk för att möta cyberattacker.

SKAPA Utvecklingsstipendiater, åren 2009-2012

2012– Linnéa Lindau från Västra Götaland.

Utvecklade en metod som erbjuder möjligheter att styra processer genom att i realtid och beröringsfritt mäta och karaktärisera komplexa vätskor som strömmar i processrör, genom att analysera hur ljudspektrum förändras då det passerar genom vätskan. Systemet är adaptivt och kan enkelt monteras på processrör utan dyra stillestånd i processen.

2011 – Gaston Lavén och Martin Kullberg, Stockholm

Uppfann en metod som sänker miljökostnaden och förbättrar arbetsmiljön. Man återanvänder istället för att producera avfall. Genom att återvinna fastfasbundna reagens kan man använda processer som tidigare varit för kostsamma eller miljöfarliga.

2010 – Per-Olof Karlsson, Norrbotten

Uppfann en produkt som gör det möjligt att på ett energisnålt sätt producera fordonsgas från restprodukter inom exempelvis jordbruk. Fordonsgasen framställs genom förädling av biogas som renas från koldioxid.

2009 – Anna Stenstam, Karin Bryskhe och Daniel Topgaard, Skåne

Uppfann en produkt och teknik för att spåra bland annat bröstcancer med hjälp av magnetkamera. Den nya tekniken innebär att sjuka celler enklare kan upptäckas utan att man behöver ta ett vävnadsprov.

SKAPA Framtidens Innovatör

2012 – Hassan Jalal och Ahmad Alsegoff från Västra Götaland

För deras metod för säkerhetsuppgradering av bl.a. vatten- och avloppsverks säkerhetssystem för att möta cyberattacker. Metoden erbjuder en billig lösning för att höja säkerheten från modemen vid de mekaniska funktionerna till styrsystemet via krypterad kommunikation.

2011 – Jonas Wamstad och Fredrik Edström, Uppsala

Behovet av rent dricksvatten är idag stort i hela världen. Jonas Wamstad och Fredrik Edström uppfann en metod som gör att enskilda människor, oberoende av elenergi, kan producera sitt eget dricksvatten från luft.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)