JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk vindkraft driver Googles finska servrar
Google har skrivit ett tioårskontrakt med vindkraftsbyggaren O2 för all den el som genereras från den kommande vindkraftsparken Maervaara på gränsen mellan Pajala och Övertorneå.
Vindkraftselen från Sverige ska driva Googles nybyggda finska datacenter i Hamina i norra Finland. Google har liksom konkurrenten Facebook valt att bygga var sin stor serveranläggning i Norden - Facebook i Luleå och Google i Hamina.

Anledningen är det kyliga klimatet som gör att kylningen av servrarna kan skötas med luft direkt utifrån under stora delar av året samt att det i Norden finns säker tillgång på förnybar el.

Tack vare avtalet med Google har vindkraftexploatören O2 säkrat finansieringen av den nya vindkraftsparken genom ett lån hos det tyska försäkringsbolaget Allianz.

Maervara-projektet omfattar 24 turbiner med en kapacitet på 72 MW - 12 turbiner i Pajala och 12 i Övertorneå. När vindparken är i full drift 2015 tar Allianz över ägandet.

Maevaara vindkraftsanläggning ska ligga i ett område mellan byarna Ohtanajärvi och Suaningi i Pajala kommun och Aapua i Övertorneå kommun. Marken ägs av det statliga skogsbolaget  Sveaskog.

Läs om Maervaara-projektet här. (Länk)

Läs Elektroniktidningens artikel om Facebook i Luleå. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)