JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskättad handske ska ge kraft till strokedrabbade

Svenskättad handske ska ge kraft till strokedrabbade

Svenska Bioservo Technologies ska tillsammans med schweiziska Hocoma och holländska Roessingh utveckla en robothandske för strokerehabilitering. Projektet, med en totalbudget på 1,7 miljoner euro, har beviljats stödfinansiering av Eurekas Eurostars-program och Vinnova.
Bioservo Technologies har under flera år utvecklat en handsken som förstärker kraften i handen utan att vara kopplad till nerverna. Handsken innehåller sensorer, konstgjorda senor och motorer (länk).

FAKTA: Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt och hjärnblödning och är en av västvärldens stora folksjukdomar. I Sverige drabbas ca 30 000 personer per år. Stroke är den sjukdom som kräver flest vårddagar inom den somatiska sjukvården. Genom rehabilitering kan man återfå många av sina förlorade förmågor eller lära sig att kompensera för dessa. Stroke beräknas kosta samhället cirka 18 miljarder kronor per år (källa: Svenska strokeförbundet).
Nu har det svenska företaget beviljats anslag för att vidareutveckla robothandsken tillsammans med Hocoma och Roessingh. Utvecklingsarbetet sker inom projektet HandinMind, med mål att skapa en intelligent handske för strokerehabilitering. Inom projektet samlas kompetenser inom avancerad robotteknik, kommunikationsteknik liksom den senaste forskningen kring rehabilitering.

– HandinMind och Strokehandsken är ett betydelsefullt utvecklingsprojekt för oss och medför att vi kan öka farten framåt i vår ambition att bli världsledande inom personliga krafthjälpmedel, säger Tomas Ward, vd på Bioservo Technologies, i ett pressmeddelande.

Bioservos servohandske ligger till grund för utvecklingsprojektet som beräknas vara avslutat hösten 2015. Slutmålet är en certifierad produkt för strokerehabilitering.

Storleken på stödfinansiering framgår inte.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)