JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Amerikanska Agilent delas i två bolag, ett för life science och ett för test- och mätinstrument. Bägge företagen blir börsnoterade, men vad test- och mätverksamheten ska heta är ännu inte bestämt. Delning ska göra det lättare för respektive bolag att fokusera på sin kärnverksamhet.
När Agilent skapades genom en avknoppning från HP år 1999 var motivet det samma HP:s huvudverksamhet var datorer och skrivare medan test- och mätinstrumenten var en liten del.

I Agilent blev test- och mätinstrument den dominerande delen av företaget,  life science med instrument till bland annat bioteknik- och hälsovårdssektorn var en förhållandevis liten del. Under de 14 år som gått har den delen av verksamheten växt organiskt och genom förvärv för att idag utgöra största delen. Det har bland annat lett till att Agilent numera klassificeras som ett hälsovårdsbolag av börsen.

Ytterligare en orsak till att life science dominerar är att antal stora delar av test- och mätverksamheten sålts eller knoppats av under årens lopp. Det gäller bland annat testare till halvledarindustrin som knoppades av i Avago år 2005 liksom huvuddelen av nätverkstest som såldes till JDSU år 2009.

Den kvarvarande test- och mätdelen omsatte 2,9 miljarder dollar senaste räkenskapsåret som slutade sista oktober 2012 medan life science landade på 3,9 miljarder dollar. Life sciencedelen behåller namnet Agilent.

Det nya test- och mätföretaget, som ännu saknar namn, kommer att ledas av Ron Nersesian. Han har varit COO på Agilent och har tidigare varit ansvarig för test- och mätdelen av företaget.

Agilent är tillsammans med Danaher det klart största test- och mätföretaget i världen men konkurrenter som National Instruments liksom Rohde & Schwarz har vuxit betydligt snabbare om än från lägre nivåer.

Elektroniktidningen rankade nyligen de tio störst test- och mätföretaget i världen, listan finns här (länk).

Uppdelningen ska vara klar inom ett år, men måste först godkännas av aktieägarna.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)