JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett mellanår för test- och mätbranschen

Ett mellanår för test- och mätbranschen

När boksluten test- och mätbranschen för 2012 nu är klara för kan man konstatera att förändringarna är små jämfört med 2011. De tio största ökade sin omsättning med 1,6 procent och i Elektroniktidningens ranking är det bara Teradyne och Advantest som bytte plats.
BARA FYRA AV DE tio företagen på topplistan har ett räkenskapsår som följer kalenderåret. De japanska företagen startar sina räkenskapsår 1 april medan till exempel Rohde & Schwarz har sista juni som brytpunkt. Dessutom är omräkningen från euro och yen till dollar alltid vansklig eftersom valutakurserna rör sig en hel del under ett år.

Startdatum för räkenskapsåret och valutakurserna påverkar dock inte slutsatsen att 2012 var ett mellanår för test- och mätbranschen. Däremot kan det ha betydelse för enskilda placeringar när det är små skillnader i omsättning.

Klicka för större bild!tabell
Investmentbolaget Danaher behåller förstaplatsen, en position som företaget berövade Agilent för två år sedan. Danahers test- och mätdivision, där bland annat Tektronix, Fluke och Keithley ingår, landade på 3381 miljoner dollar. Avståndet till Agilent är dock inte mer än 66 miljoner dollar, något mindre än 2011.

Bägge företagen backade marginellt under 2012 och precis som 2011 utvecklas de sämre än genomsnittet för de tio företagen på topplistan.

Avståndet till Advantest och Teradyne är dock betryggande. Danaher och Agilent ungefär dubbelt så stora med en omsättning strax över 3,3 miljarder dollar.

Teradyne är listans klara vinnare med en tillväxt på 15,9 procent. En viktig förklaring till det är försäljningen av testare för trådlös kommunikation till Apple som numera för mer än 10 procent av Teradynes omsättning. Tidigare år har ingen enskild kund varit så dominerande.

På delad femteplats återfinns ytterligare två företag som växte tvåsiffrigt i fjol. Det är National Instruments och Rohde & Schwarz. Inget av företagen redovisar dock några siffror över hur mycket av försäljningen som kommer från test- och mätprodukter.

National Instruments kort och mjukvara används både i inbyggda system och för automationstillämpningar även om företaget har sina rötter i automatiserad test.

Tyska Rohde & Schwarz tillverkar bland annat utrustning för distribution av tv-sändningar och radiokommunikation. En siffra som nämnas för ett par år sedan är att mer än 50 procent av omsättningen kommer från test och mät och att området växer snabbare än andra delar.

Ska man tro på det är Rohde större än NI, men eftersom det inte går att kontrollera får företagen dela femteplatsen.

På plats sju hittar vi japanska Anritsu. Efter ett kraftigt lyft år 2011 blev det en blygsam ökning på 0,9 procent 2012 till 858 miljoner dollar.

På plats tio finns listans stora förlorare, japanska Yokogawa. Tappet beror till stor del på att företaget skalat bort förlustbringande halvledar- och optotestare.

Få av företagen ger några prognoser om innevarande år, de flesta hänvisar till det osäkra läget i världsekonomin. Amerikanska Agilent verkar dock ha tappat fart. Omsättningen under andra kvartalet 2013 sjönk med 13 procent jämfört med 2012 och företaget ska säga upp 450 personer eller 2 procent av de anställda.

Konkurrenten Danaher har vuxit med 0,5 öka marginellt med 0,5 procent under första halvåret till 1710 miljoner dollar. Däremot har rörelsemarginalen minskat något.

National Instruments växte med 1 procent under andra kvartalet i år till 296 miljoner dollar. Företaget rapporterar dessutom all-time-hgh för rf-produkterna. Men precis som konkurrenterna är NI mycket försiktigt kring återstoden av året som ser ut att präglas av fortsatt osäkerhet i den globala konjunkturen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)