JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Helge Tiainen: Incoax först i världen

Helge Tiainen: Incoax först i världen

Gävleföretaget Incoax Networks har utvecklat en helt ny teknik för att köra datatrafik i höga hastigheter i koaxialkabelnät. ”Vi är först i världen med att använda nätverksprocessor för att styra den här typen av MoCA-baserade radiokretsar”, säger Helge Tiainen på Incoax.
MoCA (Multimedia over Coax Alliance) är en väletablerad hemmanätsstandard i USA med mer än 10 miljoner anslutna hem.  I USA är det vanligt att även villor har stora koaxialnät för att distribuera tv-signalen till alla rum inklusive toaletterna. Många amerikanska hem är dessutom så stora att det är svårt att få fullgod täckning med wlan vilket skapat en marknad för just kommunikation över koaxialnät.

I Europa handlar det om flerbostadshus som ansluts till fibernätet med 1 Gbit/s och där bredbandet sedan distribueras över kabel–tv–nätet. Det ställer lite andra krav på utrustningen, så att exempelvis inte grannarna får varandras e-post.

Incoax Networks lanserade sin första generation "IP over Coax" för tre år sedan.

I förra veckan visade man upp företagets tredje generation Coax Link Controller på Broadband World Forum i Amsterdam.

– Den kan stödja ackumulerad bredbandshastighet upp till 1,4 Gbit/s över 8 RF-kanaler, upp- och nedströms, i ett koaxialnät i en flerbostadsfastighet, säger Helge Tiainen till Elektroniktidningen.

Pris för den stora boxen med 8 RF-kanaler ligger på cirka 20 000 kronor och för den mindre med 4 kanaler cirka 15 000 kronor.

- Genom att utnyttja det frekvensområde i koaxialnätet som kabel-tv inte använder kan vi leverera bredband över koaxialnätet billigare än vad det skulle kosta att dra in ny fiber eller datakabel i lägenheterna, säger Helge Tiainen.

Kabel-tv arbetar med frekvenser upp till 862 MHz. Incoax Networks teknik ”IP over Coax” utnyttjar ledigt spektrum mellan 950 och 1525 MHz.

Den nya IP-Coax-switchen kan hantera upp till åtta RF-kanaler med 175 Mbit/s samtidigt. Det ger en bandbredd på 1,4 Gbit/s.

– Fiber in, koax ut, säger Helge Tiainen, it-veteranen som varit affärsutvecklare på bland annat Nokia, Multiq och Mobilsys och nu är marknadschef på Incoax.

Nya Coax Link Controller använder sig av en nätverksprocessor och kombinerar IP-teknik och radiofrekvensteknik.

– Det är ingen lätt match att ta fram en sådan produkt, säger Helge Tiainen.

Nya Coax Link Controller har utvecklats i samarbete med den schweiziska operatören Swisscom.

– Det är Swisscom som ställt kraven, men det är vår utvecklingsavdelning i Gävle som utvecklat tekniken. Vinnova har varit med och finansierat den nya produkten som börjar levereras i början av nästa år, säger Helge Tiainen.

Incoax Networks grundades 2009 i Gävle av de förra Teliaingenjörerna Thomas Svensson och Jonny Sjöström, som bland annat varit med och tagit fram Teliatjänsterna Connect och Homerun, och med Helge Tiainen som marknadsutvecklare.

– Det finns 167 miljoner lägenheter i Europa som har koaxialnät och som med vår teknik kan få upp till 350 Mbit/s bredbandshastighet rakt in i vardagsrummet utan att behöva dra några nya kablar i fastigheten och lägenheter, säger Helge Tiainen.

Läs en längre artikel om de första två generationernas Incoax-teknik i Elektroniktidningen från april 2011. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)