JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. x86-kort för elektroniska accessoarer

Intel EdisonX86-kort för elektroniska accessoarer

Edison är ett utvecklingsskort i SD-format med en dubbelkärnig Intel Quarkprocessor och stöd för Wifi och Bluetooth. Intel demonstrerar kortet på den pågående konsumentelektronikmässan i tillämpningar för så kallad wearable electronics – elektronik som man sätter på kroppen.
Intelligenta öronproppar som samlar biodata och spelar musik på skördad energi. Det var en prototypprodukt som Intel visade upp på konsumentelektronikmässan i Las Vegas igår.

Intel Edison

En annan var en intelligent babymonitor som fästs i babyns kläder. Den mäter kroppsrörelser och rapporterar dessa till föräldern via en intelligent kaffekopp med display. En intelligent vällingvärmare finns också i systemet. Den aktiveras när den anser att sensordata tyder på att babyn vaknar.

För att ta fram produkter av detta slag lanserar Intel nu utvecklingskortet Edison. Det kommer att släppas skarpt någon gång under mitten av året.

På kortet sitter ett antal kretsar, bland dem en dubbelkärna tillverkad i 22 nm på den nya Pentiumfamiljen Quark som Intel lanserade i fjol.

Edison-kortet har samma format som ett SD-kort. Intel beskriver kortet som en ”komplett PC” med stöd för Linux och för beräkningsplattformen Mathematica.

Intels vd Brian Krzanich hävdar att det är en gåta att vi inte bär mer elektronik på kroppen än vi gör. Han har också ett svar på gåtan, och det är – förstås – att en komplett PC-plattform av Edisons typ saknats. Det har betytt att kroppsburen elektronik inte kan konstrueras i en enda komponent utan måste kommunicera med exempelvis en mobiltelefon för att bli ett komplett system.

Quarkfamiljen lanserades i höstas och gjorde då premiär i en 400 MHz enkelkärna kallad X-1000. Den sitter bland annat i ett betydligt större kort än Edison – ett Arduinokompatibelt kort kallad Galileo.

Där Intel Atom tävlar mot de vassaste processorerna i Arms Cortex A-familj, ligger prestanda på Quarkprocessorerna i nivå med Cortex M-familjen. Utöver elektroniska accessoarer pratar Intel mycket om Internet och Ting (IoT) som tillämpningsområde för Quark.

Har du några bra idéer på elektroniska accessoarer kring Edison kan du vinna en halv miljon dollar och få hjälp med produktutveckling – det är förstapriset i en Inteltävling.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)