JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Läs etikett via handpåläggning
Ericsson
För två år sedan fick Ericssons vd Hans Vestberg stort genomslag när han agerade mänsklig sladd mellan en mobiltelefon och en dator på jättemässan CES i Las Vegas. I år visas en ny variant av tekniken i Ericssons monter men den här gången är det information i tryckta etiketter som överförs via kroppen till en smartmobil.
Det var mot slutet av sin presentation år 2011 som Hans Vestberg skapade en kapacitiv koppling mellan en smartmobil och en dator så att en bild tagen med mobilen kunde föras över och visas på datorns skärm (länk).

Tekniken kommer från Linköpings universitet och skulle kunna användas för att koppla ihop mobilen med andra apparater man bär på sig eller saker man berör (länk).

Till i år har Ericsson tillsammans med Acreo och Linköpings universitet skruvat lite på konceptet och den kapacitiva kopplingen som kroppen skapar används för att läsa av information i tryckta etiketter. På CES finns demonstratorer för logistik, förpackningar och tryckta media som affischer.

I framtiden kan det bli möjligt att ”kommunicera” med objekt enbart genom att röra vid dem. Informationen från objekten sänds sedan vidare från mobiltelefoner till olika Internettjänster för analys och lagring.

Om tekniken exempelvis används för framtidens förpackningar skulle man kunna få ut information om kvaliteten på innehållet och förpackningens transporthistorik, skriver Acreo i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)