JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tesla sänker batteripriset med ny ”gigafactory”

Tesla sänker batteripriset med ny ”gigafactory”

Elbilsbyggaren Tesla Motors i Kalifornien tänker bygga en helt ny batterifabrik i någon av staterna i det amerikanska solbältet. Årsproduktionen av batterier blir lika stor som dagens hela världsproduktion och produktionskostnaden minskar med en tredjedel.
Tesla Motors gick i går ut offentligt med sina planer på en ny anläggning i Texas, New Mexico, Arizona eller Nevada. Vilken av de fyra staterna i solbältet som blir hemvist för Teslas storsatsning är inte avgjort.

Tesla vill köpa in mellan 200 och 400 hektar mark för att rymma både en batterifabrik, en stor vindkraftspark och en gigantisk solcellsanläggning.

Investeringen beräknas till 4,5 miljarder dollar, varav Tesla Motors går in med 2 miljarder, varav en stor del finansieras av nyemitterade konvertibla skuldebrev.

Den nya anläggningen kommer att sysselsätta 6 500 Teslaanställda.

När allting är klart 2020 kommer batterifabriken att tillverka 35 GWh battericeller per år och 50 Gwh batteripack per år. Det är lika mycket som hela världsproduktionen 2013, enligt Tesla Motors.

Produktionskostnaden per kWh beräknas ha pressats ned med mer än 30 procent.

Den nya fabriken får en kapacitet att förse 500 000 batteridrivna bilar per år. I år väntas Tesla tillverka 35 000 bilar, men Teslas bilfabrik i Kalifornien, som Tesla fick köpa billigt av GM och Toyota, har en kapacitet för 500 000 bilar per år.

Teslas nästa bilmodell, en SUV som har namnet Model X, ska börja massproduceras nästa år.

Ladda ned pdf-dokument från Tesla Motors här.

Se massor av bilder från den nuvarande produktionen. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)