JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tydligare riktlinjer vid explosionsrisk

Tydligare riktlinjer vid explosionsrisk

Elsäkerhetsverket har släppt en ny version av de riktlinjer som gäller för elektronikprodukter som ska användas i explosionsfarlig miljö. Bland annat slår verket fast att det måste finnas en tryckt manual, det räcker inte att hänvisa till Internet.
– Det är bra att få ett sådant här klargörande. Det ökar säkerheten för att produkterna installeras och används på ett säkert sätt. Det är inte rimligt att kräva att installatören har en uppkopplad dator eller surfplatta med sig ute i fält, säger Elsäkerhetsverkets Fredrik Kagerud i ett pressmeddelande.

I den nya utgåvan, som är den fjärde, går det bland annat att läsa om ett förtydligat förhållande mellan ATEX-riktlinjerna och direktivet för trycksatta kärl samt direktivet för marin utrustning. Det finns också ett uppdaterat avsnitt för förvaringsskåp och kylskåp där lättflyktiga ämnen förvaras.

Ytterligare en viktig del i handboken är de europeiska kommittéernas tolkningar som ger vägledning för hur direktivet ska tillämpas på utrustning som är avsedd att fungera med gränssnitt mot olika explosionsfarliga miljöer. Gränssnitt som exempelvis direktivet om elektromagnetisk kompatibilitet 2004/108/EG (EMC) och lågspänningsdirektivet 2006/95/EG (LVD).

Den svenska versionen av ATEX-riktlinjer går att ladda ner från Elsäkerhetsverkets webbplats (länk). Ändringar mellan den tredje och fjärde utgåvan är markerade med blå text.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)