JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lund testar Mimo med 100 noder
En testbädd som emulerar en basstation med 100 noder, det vill säga 100 sändare och mottagare. Det ska hjälpa forskarna på Lunds universitet att förstå storskalig Mimo, en teknik som förväntas bli verklighet i de kommande 5G-näten. Systemet levereras av National Instruments.
Storskalig Mimo är ett relativt nytt begrepp och en metod för att lösa kapacitets- och energiproblemen i framtida kommunikationssystem. Tekniken kommer troligen att införas i den kommande 5G-generationen och bygger på basstationer med ett stort antal samordnade antenner med upp till hundratals sändare och mottagare. Därmed går det att öka nätverkets kapacitet och tillförlitlighet samtidigt som den totala överförda effekten i en kanal minskar.

Teoretiskt blir den totala överförda effekten från en stor mängd samordnade antenner mindre än den överförda effekten från en enskild antenn som ska betjäna en viss cell eller ett visst område, men dataöverföringshastigheterna blir desamma eller högre.

Med över 100 antenner blir testbädden i Lund den största i sitt slag. Systemet baseras på hårdvara i form av PXIe-produkter i kombination med USRP-burkarna för mjukvarustyrd radio. Allt styrs av den grafiska programvaran Labview.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)