JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Saab köper Kockums

Saab köper Kockums

Skeppsbyggnadsföretaget Kockums i Malmö, Karlskrona och Muskö kan  åter bli svenskägt. Börsnoterade Saab AB och det tyska industrikonglomeratet Thyssen Krupp har kommit överens om att Saab tar över Thyssen Krupp Marine Systems.
Enligt ett pressmeddelande från Saab på måndagsmorgonen har Saab AB och Thyssen Krupp AG tecknat en icke bindande avsiktsförklaring om försäljning av Thyssen Krupp Marine Systems till Saab.

Enligt pressmeddelandet är förhandlingarna i ett mycket tidigt skede och så mycket mer information vill man inte släppa.

Avtalet kommer efter en lång tid av spänningar mellan Kockums om moderbolaget i Tyskland där Kockums kommit på undantag när Thyssen Krupp lagt internationella anbud på nya ubåtar.

Det har fått den svenska regeringen att ilskna till och vänt sig till Saab med beställning på nästa generation svenska ubåtar.

Saab har nappat på kroken och börjat rekrytera ubåtsspecialister från Kockums, framför allt specialister på de tystgående Stirlingmotorerna som är Kockums specialitet och som gjort de svenska utbåtarna kända över hela världen för sin förmåga att ta sig fram oupptäckta långt bakom fiendernas linjer.

I slutet av förra veckan rapporterade SR:s Blekingeredaktion att Försvarets Materielverk med hjälp av svensk militär gjort en raid på Kockums för att säkra de färdiga Stirlingmotorer som står hos Kockums men som enligt uppgift ägs av FMV.

Nu skriver Saab i pressmeddelandet att under tiden som förhandlingarna pågår kommer verksamheten vid varvet att bibehållas, underförstått att ingenting kommer att flyttas från varvet.

Läs den spännande historien om hur Stirlingmotorn blev en svensk angelägenhet. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)