JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mångmiljonbelopp till mänskliga robotar

Mångmiljonbelopp till mänskliga robotar

Robotar som kan beskriva världen i mänskliga termer och sedan producera en handlingsplan för att utföra sitt uppdrag – det ska den nya forskningsprofilen Semantiska Robotar på Örebro universitet  förverkliga med hjälp av 36 miljoner kronor från KK-stiftelsen. Klart är också att näringslivet skjuter till 15 miljoner under de första tre åren, av totalt sex.
Den nya forskningsprofilen som nu ska byggas upp på Örebro universitet ska kombinera kompetens från de två forskargrupperna Mobile Robotics and Olfaction Lab och Kognitiva Robotsystem, båda vid Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem (AASS).

Inom Kognitiva Robotsystem forskar man kring robotar som kan ”tänka” själva, medan Mobile Robotics and Olfaction arbetar med robotar som kan känna av omvärlden med hjälp av sensorer och som har förmåga att röra sig så att de på egen hand kan navigera i olika miljöer och hantera olika typer av objekt.

 
 Dimiter Driankov
– Det här ger oss möjligheter att i lugn och ro angripa forskningsfrågorna på ett nytt sätt, säger Dimiter Driankov, professor i datateknik och forskningschef vid AASS.

En semantisk robot ska kunna skapa en uppdragsrelaterad modell av omgivningen med olika abstraktionsnivåer som alla är förankrade i data från sensorer. Den ska också kunna använda modellen och dess olika abstraktioner av omgivningen för att självmant planera och utföra uppdraget.

– Roboten ska beskriva världen i mänskliga termer och sedan producera en handlingsplan för att utföra sitt uppdrag, förklarar Dimiter Driankov.

Företag som medverkar i projektet är Saab Dynamics, Volvo CE, Atlas Copco Rock Drills, Husqvarna, Kollmorgen, Optronic, Cnet och Hothouse.

Örebro universitet är ett av fyra lärosäten som KK-stiftelsen beviljat totalt 144 miljoner kronor till för uppbyggnad av nya forskningsprofiler under en sexårsperiod. Näringslivet medverkar med resurser motsvarande samma belopp, likaså skjuter lärosätena själva till cirka 70 miljoner kronor.

De övriga forskningsprofilerna är:

• The Internet of Things and People vid Malmö Högskola
Medverkande företag är bland andra Axis Communications, Sony Mobile, ÅF Technology, Sigma Connectivit, KEA, Eon, Terranet och Cybercom.

• Högkvalitativa nätverkstjänster i en mobil värld vid Karlstads universitet

Medverkande företag är bland andra Ericsson, Combitech, Tieto Sweden, Procera Networks, Icomera och Clavister.

• Skalbara resurseffektiva system för analys av stora datamängder vid Blekinge Tekniska Högskola
Medverkande företag är bland andra Ericsson, Sony Mobile Communications, Telenor Sweden,, Medical Management Innovation och Arkiv Digital.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)