JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. När laddhybriden själv får bestämma…

När laddhybriden själv får bestämma…

Chalmersforskaren Viktor Larsson har utvecklat en metod för att få sin Volvo V60 Plug-in-Hybrid att minnas återkommande rutter och därmed utnyttja batteriet optimalt.
Genom att schemalägga användningen av batteriet kan man sänka bränsleåtgången avsevärt för vissa körningar, men då krävs att bilen redan känner till den rutt som ska köras, skriver Chalmers i ett pressmeddelande.

Efter varje körning kan bilen ladda upp statistik till en server som identifierar återkommande rutter och beräknar en optimal strategi för energihanteringen. Strategin överförs till bilen som själv bestämmer när batteriet bör användas och när det är mer energieffektivt att driva bilen på bensin eller diesel.

Viktor Larsson har samarbetat med Volvo Cars och använt en V60 Plug-in-Hybrid för att testa lagringsfunktionerna. Upp till 10 procent bränsle kan sparas med denna metod.

– Metoden går att använda i bilar som redan nu är i produktion, säger Viktor Larsson som lägger fram sin doktorsavhandling nu på måndag den 12 maj.

Avhandlingens titel är Route Optimized Energy Management of Plug-in Hybrid Electric Vehicles. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)