JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Svensk kryptobox utmanar molnet

De två erfarna hård- och mjukvaruutvecklarna Tor Krill och PA Nilsson i Skåne har lösningen för alla som anser att man säljer ut sin personliga information alldeles för billigt till Google och andra datalagringsföretag – den handflatsstora krypteringsboxen OPI.
Tor Krill och PA Nilsson var med redan på 1990-talet och tog fram multimediaboxen Blokks för dåvarande Framfabs räkning. Efter Blokks grundade de tillsammans med två kollegor Skåneföretaget Excito, känt för den fläktfria hemmaservern Bubba.

För tre år sedan lämnade de Excito för att starta företaget Openproducts i skånska Löddeköpinge och utveckla en helt ny produkt, Open Products Information hub OPI.

Det är en liten lagringsenhet, bara 10x10x2 centimeter stor, som kopplas till den trådlösa routern i hemmet som krypterar all personlig information och lagrar den på ett 64GB ssd-kort.

- Det handlar om att ta kontrollen över våra digitala liv. Vi ska inte behöva oroa oss för vem som har tillgång till vår kalender, våra mail och våra bilder, säger Tor Krill till Elektroniktidningen.

Med OPI ska man kunna hålla sin personliga information säker. Allt som lagras i OPI är krypterat och kalendrar, adressböcker, bilder, e-post och annat personligt innehåll synkroniseras mot en fysisk produkt som finns i hemmet istället för i en obestämd molntjänst.

- Det enda syftet med OPI är att du ska kunna hålla din personliga information säker och samtidigt ständigt åtkomlig, skrev Tor Krill på sin blogg i september förra året, när de första detaljerna om OPI presenterades.

Nu är OPI snart i produktion. I slutet av april gick Openproducts ut med en finansieringskampanj på Indiegogo för att få in 10 000 dollar till den 25 maj. Med två veckor kvar har man nått 35 procent av målet. (Länk till kampanjen)

- Det går lite småknackigt. Vi har inte fått så mycket publicitet som vi hoppats på. Vi kanske skulle förberett kampanjen lite bättre, men nu är det som det är. Vi kommer att fullfölja projektet hur det än går med kampanjen. Alla som är med på tåget kommer att få sina burkar, säger Tor Krill till Elektroniktidningen.

Den primära målgruppen är vanliga privatpersoner, hushåll med upp till fem medlemmar. Till det kommer alla tidiga användare som till varje pris vill prova en ny pryl.

- På längre sikt tror vi att det finns en stor marknad för OPI i länder där internet är övervakat av myndigheter. Också mindre företag som hanterar känslig information, typ advokatbyråer, är en tänkbar målgrupp, säger Tor Krill.

Läs bloggarna om hela resan här. (Länk)

Läs också Tor Krills blogg om hela äventyret med Blokks, Excito och OPI. (Länk)

Specifikationer för OPI

Mjukvara:
Operativsystem Ubuntu Derivative
Webbserver Nginx
Kryptering LUKS
Synkning Owncloud
Mailserver Postfix
IMAP-server Dovecot
Backupsystem S3QL

Hårdvara:

CPU TI AM3352, Cortex A8 1GHz
RAM 512 MB DDR 3
Onboard Flash 2GB eMMC
Datalagring Micro SD max 64GB
Ingång USB min-B eller 5V DC-plugg
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)