JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 28 januari 2020 VECKA 05

Analog signalbehandling prisad

Uppstartsföretaget Wyberry – som satsar på analog signalbehandling – har höjts till skyarna på sistone. Elektroniktidningen upptäckte företaget på SEE-mässan i maj. Sedan dess har företaget fått pris från både Almi Invest och Skapa.
Göteborgsföretaget Wyberry Technologies arbetar med en ny teknik för trådlös överföring – om en sändare och mottagare riktas mot varandra kan information skickas trådlöst upp till två kilometer utan synbar fördröjning. I mottagaren sitter företagets patenterade teknik, utvecklad av forskaren Simon Zhongxia He vid Chalmers som grundat Wyberry tillsammans med Dzana Damjanovic, Jens Kjellerup, Johan Wigelius samt affärsinkubatorn Encubator.

– Patentet bygger på en ny metod för analog signalbehandling som tillåter Wyberry att uppnå den marknadsledande kapacitet som vårt system klarar av. Vår teknik är lika robust som kablar, men mycket mer flexibel, säger Dzana Damjanovic, i ett pressmeddelande.

Elektroniktidningen träffade företaget första gången i maj, när det visade upp sin första prototyp av en länk som klarar 1,5 Gbit/s (HD-SDI) på elektronikmässan SEE. Länken arbetade på 60 GHz-bandet, nådde upp till 500 meter och hade en fördröjning på under 50 µs, klart bättre än konventionella mikrovågslänkar (länk).

Sedan dess har företaget seglat upp på Almis Tech 20 lista för 2014 – det en lista som korar Sveriges vassaste teknikbolag i inkubatorer. Utgående från cirka 800 bolag inkubatorer har 20 stycken vaskats fram som vinnare.

Men inte nog med att företaget nu rankas som ett av landets hetaste teknikbolag av Almi, det har tilldelats SKAPA-priset 2014 för Västra Götaland med motiveringen ”Ungt multikulturellt team med internationell potential. Produkten underlättar storslagna upplevelser med unik teknik”.

SKAPA-priset är instiftat till minne av Alfred Nobel och delas ut till uppfinnare med innovativa idéer. Wyberry  har hittills fått 15 000 kronor, men det kan det bli mer till hösten då samtliga prisvinnare i Sverige deltar i en riksfinalen den 2 oktober. Då delas över en miljon kronor ut.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)