JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Imec utvecklar för mjukvaruradio

Forskningsinstitutet Imec tar i samarbete med Renesas ytterligare ett steg i utvecklingsarbetet av avancerade AD-omvandlare för mjukvarustyrda radiomottagare. Inom kort kommer Imec att presentera en omvandlare i 28 nm som ger 14 bitar, samplar 200 miljoner gånger och har mycket god dynamisk prestanda.
På fredag – på VLSI Circuits Symposium 2014 i Honolulu – är det dags för Imec att berätta om sitt nytillskott. Det handlar om en AD-omvandlare i 28 nm som enligt det belgiska forskningsinstitutet sätter rekord när det gäller upplösning, hastighet och effektivitet.

På fjolårets VLSI-konferens presenterade Imec och Renesas världens första mjukvarustyrda radiomottagare i 28 nm liksom en AD-omvandlare i 28 nm. Då liksom nu handlade det om en nyutvecklad SAR-arkitektur, fast då var upplösningen 11 bitar (länk).

Nu har duon vässat arkitekturen ytterligare. Nykomlingen ger 14 bitar och har en dynamisk prestanda på 70,7 dB SNDR (Signal-to-noise and distortion ratio) vid 200 MSa/s och effektförbrukningen på 2 mW. Det är toppresultat, enligt Imec och Renesas.

Förhoppningen är att omvandlaren ska muta in en plats i nästa generation mjukvarustyrda radiomottagare för bredbandiga kommunikationssystem, som LTE-Advanced och nya wifi-generationer. I dessa system är högintegrerade och energisnåla transceivrar helt nödvändiga, menar Renesas.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)