JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Comcast Xfinity HotspotDen amerikanska Internetoperatören Comcast använder sina kunders routrar för att bygga allmänna wifi-nät. Igår förvandlades 50 000 hemma-wifi-routers i Houston till surfpunkter som vem som helst kan logga in på.
Comcastkunder surfar gratis, icke-Comcastkunder betalar avgift.

Funktionen aktiveras av Comcast och kunden kan välja att koppla ur den via ett webbgränssnitt vilket ungefär var hundrade kund gör, enligt Comcast.

Endast Comcasts senaste routermodell utnytttjas. Den heter Arris Touchstone Telephony Wireless Gateway Modem och har rullats ut i hemmen under två år.

Enligt Comcasts reklam påverkas inte kundens Internet av arrangemanget. Den allmänna trafiken sker på ett separat nätverk och routern har fått en utökad bandbredd för att ta hand om den.

Reklamen betonar att du hädanefter inte behöver ge vänner på besök i ditt hem lösenordet till ditt trådlösa nät.

Nätverket heter "xfinitywifi" och man behöver bara logga in på det en gång, därefter sker det automatisk när man kommer till nya platser med Comcastroutrar. Fem kan vara anslutna samtidigt.

150 000 hotspots ska vara aktiverade i Houston innan juni är slut. Tre miljoner hushåll är hittills uppkopplade på samma sätt i andra delar av USA. Innan årets slut ska Comcast ha aktiverat åtta miljoner routers i USA som surfpunkter.

Det kan jämföras med spanska Fon som globalt sedan 2005 lyckats samla ihop 13 miljoner routers i ett motsvarande arrangemang som dock inte involverar operatören utan låter hushållet själv sköta delningen via en router köpt från Fon.

Comcast är USA:s största Internetoperatör. Företaget är på väg att köpa den näst största kabeltevekonkurrenten Time Warner Cable för cirka 300 miljarder kronor.

Sex Mbit/s från Comcast kostar 390 kronor i månaden varav 50 kronor i räkningen är stämplade som hyra av det routermodem som Comcast nu bygger ett hotspot-nät av.

Comcastkunder kan sedan tidigare använda wifi gratis på affilierade kafeer och andra företag. Hemmarouters kommer dock enligt Comcast inte att prickas ut på Comcasts surfpunktskartor.

En analytiker som tidningen Houston Chronicle talat med tror att Comcast planerar att bli mobiloperatör och då utnyttja dessa surfpunkter för att avlasta mobilnätet. Comcast antyder planer av det slaget i officiella dokument men säger att det i så fall handlar om planer på längre sikt.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)