JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 11 juli 2020 VECKA 28
Om sju år ska hälften av alla svensktillverkade elprodukter som innehåller effektelektronik över 10 kW innehålla kiselkarbid. Det är målet för kiselkarbidcentret SiC Power Center, som nu får ett extra tillskott på 9,3 miljoner kronor av Energimyndigheten. Pengarna är öronmärkta för mentorverksamhet till SiC-studenter.
Forskningscentrumet SiC Power Center i Kista grundades år 2012 på initiativ av Acreo Swedish ICT, Swerea Kimab och KTH. Sedan dess har här byggts ett kompetenscentrum kring kiselkarbid samtidigt som separata utvecklingsprojekt drivits i samarbete med svensk industri.

FAKTA: Syftet med SiC Power Center är att främja introduktionen av kiselkarbidelektronik i de tillämpningar där hög verkningsgrad, kompakt konstruktion och högre arbets-temperatur ger väsentliga ekonomiska och samhälleliga fördelar.  

SIC Power Center ska arbeta både med grundläggande forskning och med industridrivna forsknings- och utvecklingsprojekt.Tre teknikområden räknas som nyckelområden:

1) Kretskonstruktion och drivkretsar
2) Termiska, elektriska och mekaniska simuleringar
3) Modulteknik
Sedan starten för 2,5 år sedan har staten, genom Vinnova och Energimyndigheten, finansierat verksamheten i olika omgångar och på olika sätt. Bland annat har myndigheterna finansierat tre doktorandtjänster vid Acreo, KTH och Swerea.

Nu utvidgas detta projekt för att även inkludera finansiering av seniora forskare och företagsrepresentanter som ska verka som partners och mentorer för studenter. Projektbudgeten ligger denna gång på 9,3 miljoner kronor under en 2-årsperiod.

Ett stort antal företag är idag medlem i SiC Power Center. I den gruppen finns ABB, Alstom Power Systems, Ascatron, Bombardier Transportation, Elektronikkonsult, Eskilstuna Elektronikpartner, Kollmorgen, Volvo Car och Volvo GTT. Likaså ingår forskningsinstitutet SP. Samtliga parter ingår i styrelsen för SiC Power Center.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)