JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 24 februari 2020 VECKA 09
USA:s president Barack Obama vill att FCC ska skapa regler som så strikt som möjligt skyddar nätneutraliteten. Telekommyndigheten FCC är i färd med att ta fram nya regler och det räknas som betydelsefullt att den nu har presidenten tydligt på sin sida.
Nätneutralitet innebär att en internetoperatör inte får använda sin kontroll över kundernas internetförbindelse till att gynna egna eller partners nättjänster med exempelvis högre genomströmning eller mindre fördröjningar.

Ett tidigare försök av FCC att begränsa internetoperatörers möjlighet att diskriminera konkurrenters trafik, avslogs av en domstol som inte ansåg att FCC hade rätt att reglera Internet.

Obama skriver därför under på förslaget att tydligt ge FCC denna rätt genom att klassificera Internettjänster riktade mot konsumenter som en samhällsservice i likhet med exempelvis telefoni.

– Nätneutralitet har varit en del av Internets väsen sedan det skapades, men det är ändå inte en princip som vi kan ta för given, säger Barack Obama.

Också så kallat mobilt bredband – Internetaccess via mobilnät – ska omfattas av nätneutralitet, anser Barack Obama.

FCC:s ordförande tackar Barack Obama för hans inlägg i debatten.

– Liksom han anser jag att Internet bör förbli en öppen plattform. Vi är båda emot gräddfiler på Internet.

Det var Internet- och telekomoperatören Verizon som höll i yxan när FCC:s förra försök att lagstifta nätneutralitet höggs ner, genom att överklaga lagen. Också andra stora operatörer är emot lagstiftningen. Och konservativa – den liberala presidenten Obamas politiska motståndare.

Motargumentet är att lagstiftning om nätneutralitet skulle hämma de kommersiella aktörernas uppfinningsrikedom när det gäller att definiera tjänster och bestämma priser. Det skulle i sin tur leda till högre priser och mindre valfrihet.

– Industrin skulle tvingas backa decennier och det skulle hota de investeringar som den privata sektorn behöver göra för att se till att infrastrukturen kan möta den ökande efterfrågan, säger Scott Belcher, ordförande för Telecommunications Industry Association.

Motståndarna säger också att lagstiftning kring nätneutralitet skulle äventyra möjligheten att prioritera trafik av servicekvalitetsskäl, att exempelvis låta realtidstrafik få förtur.

IT-intelligentian, konsumentaktivister och stora IT-företag som Google och Microsoft står på Barack Obamas och FCC:s sida.

Efter presidentens uttalande sjönk börskurserna för Time Warner Cable, Comcast, Cablevision och Charter Communications med mellan två och fyra procent, samtidig som börsindex steg med 0,3 procent, enligt nyhetsbyrån AP.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)