JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 12 juli 2020 VECKA 28

ChalmersChalmers hittar minsta bruset

Om du vill bygga en mikrovågsförstärkare som är bättre än de allra, allra bästa av dagens modeller, är det värmens kvantpartiklar du ska titta närmare på. Det konstaterar forskare på Chalmers efter experiment och simuleringar.
Forskarna simulerade vad som händer med en mikrovågstransistor när den kyls till någon tiondels grad ovanför absoluta nollpunkten. Tidigare har man trott att bruset begränsades av så kallade ”heta elektroner”. Men den nya studien visar att bruset i stället begränsas av egenvärmning i transistorn.

Forskarna gjorde också experiment som utnyttjade de indiumfosfidtransistorer som kommersialiseras av Chalmersavknopparen Low Noise Factory.

Bättre förstärkare gör att mindre signaler blir detekterbara. Dagens bästa mikrovågsförstärkare används bland annat för att studera vårt universums bakgrundsstrålning och för att kommunicera med avlägsna rymdsonder. Bättre förstärkare kan också kommatt göra nytta i så kallade kvantdatorer.

Egenvärmning hänger samman med fononstrålning i transistorn vid mycket låga temperaturer. Fononer är kvantpartiklar som beskriver värmeledningsförmågan i material.

Forskningen har utförts som en del i ett internationellt forskningsutbyte mellan Chalmers och California Institute of Technology. Medförfattare är Universitetet i Salamanca och företaget Low Noise Factory i Mölndal. Studien har utförts inom Gigahertz Centrum, ett samarbete mellan Chalmers och företag i Vinnovas Vinn Excellence program.

En artikel med rubriken Phonon black-body radiation limit for heat dissipation in electronics publicerades igår i Nature Materials och kan läsas bakom en betalvägg här (länk).

KÄLLA: Chalmers
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)